niedziela, 28 lutego 2016

Pieczone udka z czosnkiem, cytryną i tymiankiem


 

         Pieczone udka to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dzięki temu przepisowi kurczak zawsze wyjdzie soczysty, miękki i aromatyczny a skórka będzie cudownie chrupka ! Czosnek, cytryna plus tymianek to cudowne połączenie. A co gdy dodamy do marynaty odrobinę miodu ? Niebo w gębie ! Zapraszam



Udka z czosnkiem, cytryną i tymiankiem
czas przygotowania: 4 h (łącznie z czasem pieczenia i marynowania)
ilość: 2-3 porcje


Składniki:
  • 500 g udek z kurczaka
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Wskazówki:
  1. Do pieczenia możesz użyć dowolnej części kurczaka, najlepsze będą takie, które posiadają skórkę, aby mogła się dobrze wytopić a przy okazji pieczenia będzie chrupiąca ! Użyjcie udek, podudzi, nóżek a nawet skrzydełek. Darujcie sobie pierś i inne chude mięso :)
  2. Spróbuj zamienić cytrynę na pomarańczę lub wymieszaj je ze sobą ! Fajna alternatywa na  inny rodzaj pieczonego kurczaka
  3. Podaję ze słodkimi batatami, które świetnie podkreślają cytrynowy smak kurczaka oraz z lekką sałatką ala grecką.
Wykonanie:

Dzień wcześniej marynujemy mięso.
Aby wykonać marynatę, musimy połączyć ze sobą oliwę z oliwek, suszony tymianek, miód, sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny.
Mięso myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy i wkładamy do wykonanej marynaty. Dobrze mieszamy aby każdy kawałek kurczaka był jednakowo pokryty marynatą. 
Mięso odstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum 2 godziny. Najlepiej jednak będzie jeśli mięso marynować się będzie całą noc.

Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą marynatą. Sparzoną wcześniej cytrynę kroimy na ćwiartki i wkładamy między kawałki mięsa. Na wierzch kładziemy świeże gałązki tymianku. 


Mięso pieczemy pod przykryciem. Jeśli nie posiadasz takiego użyj po prostu folii aluminiowej. 170 stopni około 50 minut. Jeśli zauważysz, że soki wyparowały dodaj wody w trakcie pieczenia. Po tym czasie ściągamy pokrywę (lub folię) i pieczemy jeszcze 25 min aby skórka była chrupiąca. Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję grill użyj jej właśnie teraz !

Gotowe !



Udka podaję z grillowanymi batatami lub pieczonymi <- przepis
oraz lekką sałatką ala grecką. Sprawdzi się również surówka Coleslaw <- przepis
Oczywiście gotowe udka polewamy cytrynowym sosem z pieczenia :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz