czwartek, 10 grudnia 2015

Jak zważyć bez wagi ? - przelicznik kuchenny


     Z doświadczenia wiem, że w kuchni najczęściej operujemy miarami takimi jaki : łyżeczka, łyżka czy szklanka. To najpopularniejsze i najłatwiejsze przyrządy do odmierzania odpowiedniej ilości produktów i każdy je posiada w swojej kuchni. Ale czy każdy z Was wie ile gram ma łyżka mąki czy cukru ? Dzisiaj przedstawię Wam wiele produktów, które łatwo odmierzycie za pomocą szklanki, łyżki i łyżeczki. Ten post będzie się Wam przydawał bardzo często więc jeśli będziecie potrzebować pomocy znajdziecie przekierowanie do tego przelicznika kuchennego na prawym pasku bocznym :) Zachęcam do korzystania z niego. 


Podstawy

                                                                 łyżeczka        5ml
                                                                 łyżka             15ml
                                                                 filiżanka       180ml
                                                                 szklanka       250ml
                                                                 kubek           300ml

   Szklanka wody 250ml = 250g wody
   Suszone drożdże 5g = 10g świeżych drożdży
   Jajko średniej wielkości = ok. 50g

Ciecze Mąki Cukry Inne
woda/mleko  pszenna typ 550 cukier biały płatki owsiane
 łyżeczka:  5ml łyżeczka:  3g  łyżeczka:  4g  łyżeczka: 3g
łyżka:       15ml łyżka:     10g łyżka:      13g  łyżka:      7g
szklanka:  250 ml szklanka: 170g szklanka:  220g szklanka: 90g
olej  ziemniaczana cukier puder  sól
łyżeczka:    5g łyżeczka:   4g  łyżeczka:   4g   łyżeczka:   7g
łyżka:        14g  łyżka:       11g łyżka:        12g   łyżka:       19g
 szklanka:   230g szklanka:  180g szklanka:  200g szklanka: 304g
wino pszenna chlebowa typ 750 cukier trzcinowy bułka tarta
łyżeczka:    5g  łyżeczka:     3g   łyżeczka:   3g   łyżeczka:   4g
 łyżka:         15g  łyżka:          9g   łyżka:       14g  łyżka:        10g
szklanka:   250g  szklanka:    150g  szklanka:  150g  szklanka:  150g
 śmietana 18% pszenna razowa typ 2000  ksylitol (cukrol) otręby pszenne
łyżeczka:    12g  łyżeczka:     3g łyżeczka:   7g łyżeczka:   3g
łyżka:         25g  łyżka:         10g  łyżka:       14g  łyżka:       10g
szklanka:    240g szklanka:     145g   szklanka:  200g szklanka: 105g
 śmietanka 30% żytnia chlebowa typ 750  miód  kakao gorzkie
 łyżeczka:     5g  łyżeczka:      3g  łyżeczka:  12g  łyżeczka:   5g
 łyżka:         10g  łyżka:           9g łyżka:      25g  łyżka:       8g
 szklanka:   240g  szklanka:      145g szklanka: 320g
żytnia razowa typ 2000 kasza manna
łyżeczka:       3g łyżeczka:   4g
 łyżka:            8g  łyżka:        12g
 szklanka:       120g  szklanka:  190g
orkiszowa razowa typ 2000 wiórki kokosowe
 łyżeczka:         3g  łyżeczka: 3g
łyżka:              9g łyżka:      6g
szklanka:         150g szklanka: 90g
 mak
łyżeczka:  3g
łyżka:      10g
szklanka: 160g
 żelatyna
 łyżeczka:  3g
łyżka:       10g
ryż biały
łyżka:       14g
 szklanka:  220g

 Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś miar proszę o wiadomość w komentarzu :)

5 komentarzy:

  1. Na moim blogu nie występuje fraza "na oko" więc nie musisz się tym przejmować :) W każdym moim przepisie ilość używanych skladnikow jest dokladnie sprecyzowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wpis nie jest o miarach na Twoim blogu, tylko ogólnie o stosowanych w kuchni :) no nic, będę szukał dalej ;)

    OdpowiedzUsuń