Kofty to nic innego jak szaszłyki z grillowanego mięsa mielonego. Doprawia się je orientalnymi przyprawami i cebulą. Najczęściej używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny. Dobrze sprawdza się również mięso z indyka jako forma Kofty o mniejszej zawartości tłuszczu. Zapraszam !
Kofty z grilla
czas przygotowania: 0,5 h
ilość: 2 szaszłyki
Składniki:
- ok. 200 g wybranego przez Ciebie mięsa
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala <- przygotuj ją sam
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- sól
Wskazówki:
- Tak jak mówiłam wcześniej: oryginalnie wybierane jest mięso z jagnięciny, baraniny lub wołowiny. Zdaję sobie sprawę, że mięso jagnięce lub baranina jest trudno dostępna lub po prostu droga. Wykorzystaj swoje ulubione mięso: wołowe, wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z indyka (będzie delikatniejsze i bardziej zbite)
- Przyprawę Garam Masala możecie przygotować sami zamiast przepłacać. Przepis znajdziecie wyżej.
- Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebuli białej
- Nie używam pieprzu
- Jeśli lubisz dodaj świeże liście kolendry lub pietruszki. Mięsa również rewelacyjnie się sprawdza.
Wykonanie:
Mięso mielimy. Dodajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze zagniatamy aż składniki połączą się.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie aby się nie przypalały. Na patyczkach formujemy ruloniki z mięsa. Smażymy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku ( 170 stopni ok. 15 - 20 min)
Podawać z sosem Tzatziki <- przepis oraz chlebkami Pita <- przepis
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz