piątek, 26 lutego 2016

Kofty z grilla - danie Bliskiego Wschodu



     Kofty to nic innego jak szaszłyki z grillowanego mięsa mielonego. Doprawia się je orientalnymi przyprawami i cebulą. Najczęściej używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny. Dobrze sprawdza się również mięso z indyka jako forma Kofty o mniejszej zawartości tłuszczu. Zapraszam !
Kofty z grilla
czas przygotowania: 0,5 h
ilość: 2 szaszłyki


Składniki:
  • ok. 200 g wybranego przez Ciebie mięsa
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala <- przygotuj ją sam
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • sól
Wskazówki:
  1. Tak jak mówiłam wcześniej: oryginalnie wybierane jest mięso z jagnięciny, baraniny lub wołowiny. Zdaję sobie sprawę, że mięso jagnięce lub baranina jest trudno dostępna lub po prostu droga. Wykorzystaj swoje ulubione mięso: wołowe, wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z indyka (będzie delikatniejsze i bardziej zbite)
  2. Przyprawę Garam Masala możecie przygotować sami zamiast przepłacać. Przepis znajdziecie wyżej. 
  3. Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebuli białej
  4. Nie używam pieprzu
  5. Jeśli lubisz dodaj świeże liście kolendry lub pietruszki. Mięsa również rewelacyjnie się sprawdza.
Wykonanie:

Mięso mielimy. Dodajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze zagniatamy aż składniki połączą się. 

Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie aby się nie przypalały. Na patyczkach formujemy ruloniki z mięsa. Smażymy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku ( 170 stopni ok. 15 - 20 min)

Podawać z sosem Tzatziki <- przepis oraz chlebkami Pita <- przepis

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz