U mnie w domu nazywało się ją babką ziemniaczaną. Jest to potrawa śląska " Kartoflak" czy żydowska " Kugel". W smaku prawie identyczna jak kiszka ziemniaczana aczkolwiek jest o wiele szybsza w wykonaniu !
Babka ziemniaczana
czas przygotowania: 1 h 30 min.
ilość: forma o średnicy ok. 28 cm
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 450 g wędzonego boczku w kawałku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- masło klarowane do smażenia cebuli
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i 3/4 ścieramy na tarce do ziemniaków lub za pomocą robota i 1/4 na grubych oczkach . 1 cebulę obieramy i również ścieramy na malutkich oczkach lub na maszynie.
Na patelni smażymy na maśle klarowanym drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przestudzoną wrzucamy do miski z ziemniakami. Na tej samej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy boczek pokrojony w kostkę. Przestudzony wrzucamy do miski z ziemniakami.
Dodajemy jajka, mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sól i pieprz. Chciałabym zaznaczyć, że przy pieczeniu czy smażeniu ziemniaków w surowej postaci należy dodać troszkę więcej soli i pieprzu niż się wydaje ze względu na dużą ilość wody o skrobi. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy odrobinę więcej mąki. Powinna być gęstsza niż na plaski ziemniaczane.
Wykładamy masę na blachę wysmarowaną masłem i pieczemy w 200 stopniach przez około 1 godzinę (aż będzie przypieczona na brązowo od góry, często też sprawdzam patyczkiem czy wewnątrz nie jest już surowa)
Podawać od razu po upieczeniu z kwaśną śmietaną.
Ja osobiście wolę zjeść kolejnego dnia gdy będzie troszkę bardziej twarda i podsmażyć na patelni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz