wtorek, 9 lutego 2016

Surówka Coleslaw - najlepsza do obiadu i nie tylko


Surówka Coleslaw jest bardzo popularnym warzywnym dodatkiem do obiadów ale nie tylko - na pewno niektórzy z Was kojarzą ją ze znanej restauracji KFC !  Pasuje do tradycyjnych kotletów jak również do nuggetsów czy hamburgera ! Głównym składnikiem jest kapusta biała lub pekińska. Naprawdę najlepsza surówka a przy tym zawiera niewielką ilość składników :) Polecam



Surówka Coleslaw 
czas przygotowania: 10 min
ilość: 4 osoby


Składniki:
  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości
  • 1 duża marchew
  • 0,5 małej cebulki (białej lub czerwonej)
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • spora ilość soli i pieprz
Wskazówki:
  1. Jeśli nie chcesz używać majonezu zastąp go jogurtem naturalnym gęstym - najlepiej greckim
  2. Doprawiaj cukrem, solą i pieprzem stopniowo. Lepiej dosolić niż przesolić :) Pamiętaj, że smaki się jeszcze przegryzą.
Wykonanie:

Kapustę dzielimy wzdłuż na pół i szatkujemy pod różnym kątem, nierówno. Możesz również pokroić ją jeszcze w paski i dopiero kroić na mniejsze części. Wrzucamy do miski razem z wcześniej obraną, starkowaną na grubych oczkach marchewką. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Doprawiamy pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Najlepiej przygotować ją na wieczór przed obiadem aby smaki się przegryzły. 

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz