Surówka Coleslaw jest bardzo popularnym warzywnym dodatkiem do obiadów ale nie tylko - na pewno niektórzy z Was kojarzą ją ze znanej restauracji KFC ! Pasuje do tradycyjnych kotletów jak również do nuggetsów czy hamburgera ! Głównym składnikiem jest kapusta biała lub pekińska. Naprawdę najlepsza surówka a przy tym zawiera niewielką ilość składników :) Polecam
Surówka Coleslaw
czas przygotowania: 10 min
ilość: 4 osoby
Składniki:
- 1 kapusta pekińska średniej wielkości
- 1 duża marchew
- 0,5 małej cebulki (białej lub czerwonej)
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki cukru
- spora ilość soli i pieprz
Wskazówki:
- Jeśli nie chcesz używać majonezu zastąp go jogurtem naturalnym gęstym - najlepiej greckim
- Doprawiaj cukrem, solą i pieprzem stopniowo. Lepiej dosolić niż przesolić :) Pamiętaj, że smaki się jeszcze przegryzą.
Wykonanie:
Kapustę dzielimy wzdłuż na pół i szatkujemy pod różnym kątem, nierówno. Możesz również pokroić ją jeszcze w paski i dopiero kroić na mniejsze części. Wrzucamy do miski razem z wcześniej obraną, starkowaną na grubych oczkach marchewką. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Doprawiamy pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Najlepiej przygotować ją na wieczór przed obiadem aby smaki się przegryzły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz