Frytki z batatów z dipem curry
czas przygotowania: 5 min + 25 min pieczenia
ilość: 20 frytek
Składniki:
- 1 średniej wielkości batat (słodki ziemniak)
- oliwa z oliwek lub białko jajka
- curry
- sól, pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- Do przyrządzania frytek z batatów nie obieram go. Batat jest niskokaloryczny a oprócz tego posiada dużo witaminy A, C i B6 oraz żelaza, potasu i manganu. Najwięcej tych wartości jest właśnie w ich skórce ! Jeśli jednak nie możesz jeść skórek z przyczyn zdrowotnych obierz bataty, będą tak samo dobre ;)
- Jeśli z jakichś powodów nie możesz używać w swojej diecie oliwy z oliwek ubij białko jaja ze szczyptą soli i obtocz w nim każdego frytka!
- Jeśli przygotowujesz frytki z batatów do dietetycznego obiadu majonez w dipie zastąp jogurtem naturalnym.
Wykonanie:
Batata dobrze myjemy i czyścimy za pomocą szczoteczki. Kroimy na 4 długie części i każdą z nich kroimy na długie frytki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim frytki tak, aby się nie dotykały. Pryskamy je delikatnie oliwą z oliwek i każdego oprószamy solą, przyprawą curry, słodką i ostrą papryką.
Tak przygotowane bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni + termoobieg przez około 25 min lub aż staną się chrupiące z zewnątrz.
Dip curry:
Majonez mieszamy z 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką curry, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku oraz 1/4 łyżeczki ostrej papryki.
Dobrze smakują również z dipem pomidorowym, sosem czosnkowym lub dipem miodowo-musztardowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz