czwartek, 31 grudnia 2015

Frytki z batatów z dipem curry

  

       Frytki z batatów to lepszy i zdrowszy wariant zwykłych frytek smażonych na głębokim oleju. Są chrupiące, słodko-słone a w dodatku pieczone w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek. Uwaga! Uzależniają! :)


Frytki z batatów z dipem curry
czas przygotowania: 5 min + 25 min pieczenia
ilość: 20 frytek

Składniki:
  • 1 średniej wielkości batat (słodki ziemniak)
  • oliwa z oliwek lub białko jajka
  • curry
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
Wskazówki:
  1. Do przyrządzania frytek z batatów nie obieram go. Batat jest niskokaloryczny a oprócz tego posiada dużo witaminy A, C i B6 oraz żelaza, potasu i manganu. Najwięcej tych wartości jest właśnie w ich skórce ! Jeśli jednak nie możesz jeść skórek z przyczyn zdrowotnych obierz bataty, będą tak samo dobre ;)
  2. Jeśli z jakichś powodów nie możesz używać w swojej diecie oliwy z oliwek ubij białko jaja ze szczyptą soli i obtocz w nim każdego frytka! 
  3. Jeśli przygotowujesz frytki z batatów do dietetycznego obiadu majonez w dipie zastąp jogurtem naturalnym.

Wykonanie:

Batata dobrze myjemy i czyścimy za pomocą szczoteczki. Kroimy na 4 długie części i każdą z nich kroimy na długie frytki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim frytki tak, aby się nie dotykały. Pryskamy je delikatnie oliwą z oliwek i każdego oprószamy solą, przyprawą curry, słodką i ostrą papryką.


Tak przygotowane bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni + termoobieg przez około 25 min lub aż staną się chrupiące z zewnątrz. 

Dip curry:

Majonez mieszamy z 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką curry, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku oraz 1/4 łyżeczki ostrej papryki. 

Dobrze smakują również z dipem pomidorowym, sosem czosnkowym lub dipem miodowo-musztardowym.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz