sobota, 30 stycznia 2016

Tarta bez opadających boków ! - porady



            Mam dla Was sposób na tartę, dzięki któremu jej boki nie będą opadały oraz brzydko odchodziły od formy. Jest jeden, bardzo prostu trik aby krucha tarta zawsze pięknie wyglądała i smakowała ! Zachowajcie sobie również skład na najlepsze ciasto do Quiche ! Zapraszam ;)


Tarta bez opadających boków
    
          Moim zdaniem najważniejsze jest samo przygotowanie ciasta ! W tym poście podam Wam 2 bardzo podobne przepisy na Quiche - placek z słonego kruchego ciasto wypełniony wytrawną masą. W roli głównej warzywa, jajka oraz śmietana; oraz na Tartę - placek na cieście kruchym lub drożdżowym najczęściej podawana na słodko z owocami ! 

       Oba przepisy nie różnią się znacząco od siebie :) Możesz przygotować placek na słodko z ciasta na quiche albo tartę wytrawną :D ... Oba placki są idealne :)

* dokładny przepis na Quichę i Tartę znajdziesz na blogu

Skład na ciasto Quiche:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
Skład na ciasto do Tarty:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
Z tego przepisu wychodzą również bardzo smaczne ciasteczka :)

W obu przepisach wykonanie jest podobne ! Składniki łączymy ( przy Quiche wodę dodajemy na końcu a przy tarcie żółtka) wykładamy na formę i pieczemy zgodnie z przepisem.


Co zrobić by nie opadały boki i ciasto wyglądało estetycznie?





  1. Ważne aby ciasto było dobrze schłodzone. Z ciasta formuję kulkę, owijam folią i wkładam na minimum 2 godziny do lodówki i później rozwałkowuję lub (łatwiejszy sposób) wałkuję ciasto i wykładam nim formę bardzo dokładnie. Na całej powierzchni ciasta robię dziurki widelcem aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia i się równo upiekło. Przykrywam folią spożywczą i chłodzę w lodówce około 2 godziny. Jeśli zobaczysz białe punkciki na cieście tzn. że ciasto jest dobrze schłodzone.
  2. Aby boki się nie zsuwały używamy papieru do pieczenia. Dokładnie wykładamy nim całą powierzchnię ciasta. Prosty papier ciężko się układa. Aby było łatwiej uformuj mocno kulkę i rozłóż na ciasto :) 

  3. Formę wypełniamy obciążeniem typu fasola, groch lub kuleczki ceramiczne i dość mocno przyciskam aby dokładnie ułożył się w formie. 
  4. Pieczemy dokładnie tak samo jak podaje przepis ! 
Gotowe !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz