Mam dla Was sposób na tartę, dzięki któremu jej boki nie będą opadały oraz brzydko odchodziły od formy. Jest jeden, bardzo prostu trik aby krucha tarta zawsze pięknie wyglądała i smakowała ! Zachowajcie sobie również skład na najlepsze ciasto do Quiche ! Zapraszam ;)
Tarta bez opadających boków
Moim zdaniem najważniejsze jest samo przygotowanie ciasta ! W tym poście podam Wam 2 bardzo podobne przepisy na Quiche - placek z słonego kruchego ciasto wypełniony wytrawną masą. W roli głównej warzywa, jajka oraz śmietana; oraz na Tartę - placek na cieście kruchym lub drożdżowym najczęściej podawana na słodko z owocami !
* dokładny przepis na Quichę i Tartę znajdziesz na blogu
Skład na ciasto Quiche:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
Skład na ciasto do Tarty:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki soli
W obu przepisach wykonanie jest podobne ! Składniki łączymy ( przy Quiche wodę dodajemy na końcu a przy tarcie żółtka) wykładamy na formę i pieczemy zgodnie z przepisem.
Co zrobić by nie opadały boki i ciasto wyglądało estetycznie?
- Ważne aby ciasto było dobrze schłodzone. Z ciasta formuję kulkę, owijam folią i wkładam na minimum 2 godziny do lodówki i później rozwałkowuję lub (łatwiejszy sposób) wałkuję ciasto i wykładam nim formę bardzo dokładnie. Na całej powierzchni ciasta robię dziurki widelcem aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia i się równo upiekło. Przykrywam folią spożywczą i chłodzę w lodówce około 2 godziny. Jeśli zobaczysz białe punkciki na cieście tzn. że ciasto jest dobrze schłodzone.
- Aby boki się nie zsuwały używamy papieru do pieczenia. Dokładnie wykładamy nim całą powierzchnię ciasta. Prosty papier ciężko się układa. Aby było łatwiej uformuj mocno kulkę i rozłóż na ciasto :)
- Formę wypełniamy obciążeniem typu fasola, groch lub kuleczki ceramiczne i dość mocno przyciskam aby dokładnie ułożył się w formie.
- Pieczemy dokładnie tak samo jak podaje przepis !
Gotowe !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz