sobota, 12 listopada 2016

Zupa krem z pieczonej dyni i mleczkiem kokosowym


      Tym razem przygotowałam dla Was zupę krem z pieczonych warzyw, w której dominuje sezonowa dynia ! Może troszkę pracochłonna ale naprawdę łatwa w przygotowaniu :) Zapraszam na nowy przepis.

Zupa krem z pieczonej dyni
czas przygotowania: 2 godziny
ilość porcji: 4


Składniki:

  • 2000 g dyni Hokkaido przed obraniem
  • 7 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka topionego śmietankowego typu Hochland 
Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu ( kmin rzymski)
  • 1/3 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Wskazówki: 

  1. Użyj buliony warzywnego lub rosołu. Jeśli takiego nie posiadasz równie dobrze sprawdzi się kostka rosołowa rozpuszczona w 600 ml gorącej wody.
  2. Podczas przygotowania KAŻDEJ zupy krem bulion dodaję stopniowo, nie od razu cały. Lepiej ostrożnie i powoli dodawać bulion by zupa miała konsystencję kremu niż wlać całość a zupa wtedy nie będzie kremem lecz rosołem :D 
  3. Z przyprawami oczywiście według własnego uznania, proponuję próbować i dodawać co się lubi.
  4. Wiele osób do zup dodaje cukier aby podbić smak. Ja nie jestem tego zwolenniczką, w tej zupie mamy słodką śmietankę, warzywa, mleczko kokosowe. To w zupełności wystarcza i nadaje zupie cudowny smak i aromat.
  5. Dyni możecie użyć dowolnej, takiej jak najbardziej lubicie, tej hokkaido czy piżmowej. Zaletą dyni hokkaido jest to, że ma jadalną skórkę i nie trzeba jej obierać aczkolwiek ja obieram by mieć mniej roboty przy blendowaniu. Jeśli jednak robisz "frytki" z dyni hokkaido jak najbardziej zostaw skórkę.
Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię przekrawam na pół i wydrążam łyżką nasiona. Następnie dynię kroimy na mniejsze części i obieramy.
Pomidory umyć i przekroić na pół. Cebuli NIE obieramy i przekrawamy na pół. Dynię, pomidory, cebulę i NIE obrane ząbki czosnku przełożyć na blachę i piec 80 minut.



Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika przekładamy dynię do garnka, pomidory obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Ja po prostu na miskę nakładam sitko. Środek pomidora wydrążam do sitka a resztę przerzucam do garnka. Sok z miski również przelewam do garnka a resztę z sitka wyrzucam. Cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy do garnka. Wszystko blendujemy. 
Włączyć gaz. Dodać połowę bulionu, blendować. 
Dodać mleko kokosowe, śmietankę, serek topiony, oliwę i przyprawy, blendować, zagotować.
Blendujemy oczywiście aż powstanie nam gładki krem. w razie potrzeby dodać więcej bulionu. 

Podawać z prażonymi pestkami dyni oraz łyżeczką kwaśnej śmietany.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz