Zupa krem z pieczonej dyni
czas przygotowania: 2 godziny
ilość porcji: 4
Składniki:
- 2000 g dyni Hokkaido przed obraniem
- 7 pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 600 ml bulionu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml mleka kokosowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka topionego śmietankowego typu Hochland
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu ( kmin rzymski)
- 1/3 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wskazówki:
- Użyj buliony warzywnego lub rosołu. Jeśli takiego nie posiadasz równie dobrze sprawdzi się kostka rosołowa rozpuszczona w 600 ml gorącej wody.
- Podczas przygotowania KAŻDEJ zupy krem bulion dodaję stopniowo, nie od razu cały. Lepiej ostrożnie i powoli dodawać bulion by zupa miała konsystencję kremu niż wlać całość a zupa wtedy nie będzie kremem lecz rosołem :D
- Z przyprawami oczywiście według własnego uznania, proponuję próbować i dodawać co się lubi.
- Wiele osób do zup dodaje cukier aby podbić smak. Ja nie jestem tego zwolenniczką, w tej zupie mamy słodką śmietankę, warzywa, mleczko kokosowe. To w zupełności wystarcza i nadaje zupie cudowny smak i aromat.
- Dyni możecie użyć dowolnej, takiej jak najbardziej lubicie, tej hokkaido czy piżmowej. Zaletą dyni hokkaido jest to, że ma jadalną skórkę i nie trzeba jej obierać aczkolwiek ja obieram by mieć mniej roboty przy blendowaniu. Jeśli jednak robisz "frytki" z dyni hokkaido jak najbardziej zostaw skórkę.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię przekrawam na pół i wydrążam łyżką nasiona. Następnie dynię kroimy na mniejsze części i obieramy.
Pomidory umyć i przekroić na pół. Cebuli NIE obieramy i przekrawamy na pół. Dynię, pomidory, cebulę i NIE obrane ząbki czosnku przełożyć na blachę i piec 80 minut.
Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika przekładamy dynię do garnka, pomidory obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Ja po prostu na miskę nakładam sitko. Środek pomidora wydrążam do sitka a resztę przerzucam do garnka. Sok z miski również przelewam do garnka a resztę z sitka wyrzucam. Cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy do garnka. Wszystko blendujemy.
Włączyć gaz. Dodać połowę bulionu, blendować.
Dodać mleko kokosowe, śmietankę, serek topiony, oliwę i przyprawy, blendować, zagotować.
Blendujemy oczywiście aż powstanie nam gładki krem. w razie potrzeby dodać więcej bulionu.
Podawać z prażonymi pestkami dyni oraz łyżeczką kwaśnej śmietany.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz