Bardzo lubię ten przepis ze względu na kilka kwestii:
1. Jeśli jesteś na diecie a mas wielką ochotę na coś "niezdrowego" na pewno ta pizza będzie lepszą i zdrowszą opcją niż ta kupna lub tradycyjna.
2. Ta pizza w smaku różni się naprawdę nieznacznie od tej z restauracji a w dodatku po jej zjedzeniu nadal czujesz się lekko.
3. NAJWAŻNIEJSZE : nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie w przeciwieństwie do innych rodzajów ciast drożdżowych.
Zapraszam na pyszny przepis :)
Pizza pełnoziarnista
czas przygotowania: 1,5 h
ilość: 2-3 osoby
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (nie polecam żytniej *czytaj we wskazówkach)
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
Na podkład:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- szczypta cukru do podbicia smaku (można pominąć)
Dodatki: (ja dodaję)
- pieczarki
- oliwki
- szynka gotowana/kurczak
- czerwona cebula
- mozzarella biała
- świeża bazylia
Wskazówki:
1. Nie polecam do ciasta mąki żytniej ponieważ ciasto może być dość gorzkie w smaku. Sprawdza się tylko w połączeniu mąki żytniej z pszenną 50/50.
2. Cukier zawsze możecie pominąć.
3. Dodatki do pizzy przygotowuję i kroję dzień wcześniej lub po wykonaniu ciasta.
4. Kombinuj z dodatkami i zrób swoją ulubioną pizzę :)
Wykonanie:
Najpierw zajmuję się ciastem.
Odmierzam 3/4 ciepłej wody (nie gorącej żeby nie zabić drożdży). Do połowy dodaję rozkruszone drożdże oraz 1 łyżkę mąki + cukier i mieszam. Zostawiam pod przykryciem, ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiewam i dodaję resztę składników oraz zaczyn. Wszystko wyrabiam ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do wyrabiania ciast drożdżowych.
Jeśli wcześniej nie przygotowałam sobie dodatków do pizzy to ciasto odstawiam i przygotowuję resztę.
Pieczarki myję i kroję, cebulę obieram i kroję w plasterki, oliwki kroję w krążki, szynkę dzielę na mniejsze plastry jeśli jest taka konieczność, mozzarellą kroję w plasterki i urywam świeże listki bazylii.
Wszystkie składniki na podkład do pizzy łączę ze sobą.
Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
Ciasto podsypuję mąką i wałkuję ciasto cienko. Jako blachy możesz użyć tej od piekarnika lub formy do pieczenia ciast. Wyłóż je papierem do pieczenia.
Na ciasto okrężnym ruchem rozprowadzam sos, i układam kolejno: szynka, cebula, pieczarki, oliwki.
Wkładam do piekarnika na około 8 minut.
Po tym czasie pizze wyciągam i nakładam na wierzch mozzarellę i bazylię.
Pizzę wkładam ponownie do piekarnika na około 8 minut.
Pizza gotowa do jedzenia !!
W wersji FIT najlepiej smakuje z oliwą czosnkową, ostrą lub bazyliową.
Zachęcam również do zajrzenia w zakładkę : sosy i dipy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz