sobota, 19 listopada 2016

Pizza FIT pełnoziarnista

   
     Bardzo lubię ten przepis ze względu na kilka kwestii:
1. Jeśli jesteś na diecie a mas wielką ochotę na coś "niezdrowego" na pewno ta pizza będzie lepszą i zdrowszą opcją niż ta kupna lub tradycyjna.
2. Ta pizza w smaku różni się naprawdę nieznacznie od tej z restauracji a w dodatku po jej zjedzeniu nadal czujesz się lekko.
3. NAJWAŻNIEJSZE : nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie w przeciwieństwie do innych rodzajów ciast drożdżowych.
Zapraszam na pyszny przepis :)

Pizza pełnoziarnista 
czas przygotowania: 1,5 h
ilość: 2-3 osoby

Składniki:

Na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (nie polecam żytniej *czytaj we wskazówkach)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 15 g świeżych drożdży 
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
Na podkład:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cukru do podbicia smaku (można pominąć)
Dodatki: (ja dodaję)
  • pieczarki
  • oliwki
  • szynka gotowana/kurczak
  • czerwona cebula
  • mozzarella biała
  • świeża bazylia
Wskazówki: 

1. Nie polecam do ciasta mąki żytniej ponieważ ciasto może być dość gorzkie w smaku. Sprawdza się tylko w połączeniu mąki żytniej z pszenną 50/50.
2. Cukier zawsze możecie pominąć.
3. Dodatki do pizzy przygotowuję i kroję dzień wcześniej lub po wykonaniu ciasta.
4. Kombinuj z dodatkami i zrób swoją ulubioną pizzę :)

Wykonanie: 

Najpierw zajmuję się ciastem. 
Odmierzam 3/4 ciepłej wody (nie gorącej żeby nie zabić drożdży). Do połowy dodaję rozkruszone drożdże oraz 1 łyżkę mąki + cukier i mieszam. Zostawiam pod przykryciem, ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiewam i dodaję resztę składników oraz zaczyn. Wszystko wyrabiam ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do wyrabiania ciast drożdżowych. 
Jeśli wcześniej nie przygotowałam sobie dodatków do pizzy to ciasto odstawiam i przygotowuję resztę.
Pieczarki myję i kroję, cebulę obieram i kroję w plasterki, oliwki kroję w krążki, szynkę dzielę na mniejsze plastry jeśli jest taka konieczność, mozzarellą kroję w plasterki i urywam świeże listki bazylii.
Wszystkie składniki na podkład do pizzy łączę ze sobą.

Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.

Ciasto podsypuję mąką i wałkuję ciasto cienko. Jako blachy możesz użyć tej od piekarnika lub formy do pieczenia ciast. Wyłóż je papierem do pieczenia. 
Na ciasto okrężnym ruchem rozprowadzam sos, i układam kolejno: szynka, cebula, pieczarki, oliwki. 


Wkładam do piekarnika na około 8 minut.
Po tym czasie pizze wyciągam i nakładam na wierzch mozzarellę i bazylię.


Pizzę wkładam ponownie do piekarnika na około 8 minut. 

Pizza gotowa do jedzenia !!


W wersji FIT najlepiej smakuje z oliwą czosnkową, ostrą lub bazyliową.
Zachęcam również do zajrzenia w zakładkę : sosy i dipy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz