środa, 24 lutego 2016

Sos Tzatziki



      Tzatziki to tradycyjny sos (dip) grecki. Najlepiej komponuje się jako dodatek do dań z grilla, mięsa pieczonego ale także jako sos do pieczywa. Główne składniki to ogórki świeże, czosnek i grecki jogurt. Zapraszam.


Sos Tzatziki
czas przygotowania: 15 min
ilość: 3 porcje


Składniki:
  • 3 spore łyżki jogurtu greckiego (gęstego)
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku - 5 g
  • 180 g świeżego ogórka (połowa) - 125 g bez nasion
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Wskazówki:
  1. Przede wszystkim w tradycyjnym dipie tzatziki nie obieramy ogórka ! Dokładnie go myjemy. Dzięki temu nasz sos będzie miał piękny kolor.
  2. Powyższy skład przedstawia składniki wykorzystywane do tradycyjnego sosu tzatziki. Niektórzy dodają również: koperek, miętę czy inne przyprawy jak bazylia czy oregano. Ja staram się pomijać te przyprawy :)
Wykonanie: 


Ogórka dokładnie myjemy i nie obieramy ze skórki. Przekrawamy do wzdłuż na pół i łyżeczką wyciągamy nasiona. Ogórka trzema na tarce o grubych oczkach i lekko solimy aby ogórek puścił wodę. Odstawiamy na 10 min.

W tym czasie obieramy czosnek, wyciskamy sok z cytryny.

Gdy minie już 10 min odsączamy ogórka na sicie mocno go przyciskając. Teraz dodajemy jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.

Mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę aby smaki się przegryzły.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz