Tzatziki to tradycyjny sos (dip) grecki. Najlepiej komponuje się jako dodatek do dań z grilla, mięsa pieczonego ale także jako sos do pieczywa. Główne składniki to ogórki świeże, czosnek i grecki jogurt. Zapraszam.
Sos Tzatziki
czas przygotowania: 15 min
ilość: 3 porcje
Składniki:
- 3 spore łyżki jogurtu greckiego (gęstego)
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku - 5 g
- 180 g świeżego ogórka (połowa) - 125 g bez nasion
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wskazówki:
- Przede wszystkim w tradycyjnym dipie tzatziki nie obieramy ogórka ! Dokładnie go myjemy. Dzięki temu nasz sos będzie miał piękny kolor.
- Powyższy skład przedstawia składniki wykorzystywane do tradycyjnego sosu tzatziki. Niektórzy dodają również: koperek, miętę czy inne przyprawy jak bazylia czy oregano. Ja staram się pomijać te przyprawy :)
Wykonanie:
W tym czasie obieramy czosnek, wyciskamy sok z cytryny.
Gdy minie już 10 min odsączamy ogórka na sicie mocno go przyciskając. Teraz dodajemy jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
Mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę aby smaki się przegryzły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz