Nuggetsy to idealne danie na każdą okazję: na niedzielny obiad, jako przekąska na imprezę. Łatwo też zabrać je ze sobą do pracy ! Panierka zawsze robi szał ! Podaj ze swoim ulubionym dipem i surówką colesław.
Nuggetsy z płatkami kukurydzianymi
czas przygotowania: 30 min + 15 min pieczenia
ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- curry
- słodka i ostra papryka
- ok. 200 g płatków kukurydzianych
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
- 1 duża marchewka
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Wskazówki:
- Sos miodowo-musztardowy i surówkę colesław możesz przygotować dzień wcześniej aby smaki się przegryzły.
- Nuggetsy najlepiej marynować w jogurcie przez całą noc. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze i mięciutkie. Jeśli nie masz czasu pomiń krok marynowania.
Wykonanie:
Przygotować Sos.
Surówka:
Kapustę pekińską kroimy w paseczki, marchewkę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki na surówkę mieszamy ze sobą. W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli, pieprzu i cukru.
Nuggetsy:
Filet myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Kroimy w plasterki po około 1 cm. Oprószamy solą, pieprzem, curry, ostra i słodką papryką. Zalewamy jogurtem naturalnym, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Na kolejny dzień przygotowujemy! Zobacz: masz już przygotowaną surówkę i sos oraz połowa pracy z filetem również za Tobą !
Na talerz wysypujemy mąkę, w miseczce roztrzepujemy jajka i na kolejnym talerzyku rozgniatamy delikatnie dłonią płatki.
Każdy kawałek nuggetsa obtaczamy kolejno:
- mąka
- roztrzepane jajka
- płatki kukurydziane
Rozkładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 min w 180 stopniach.
Można podawać również z frytkami!
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz