wtorek, 12 stycznia 2016

Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych



       Nuggetsy to idealne danie na każdą okazję: na niedzielny obiad, jako przekąska na imprezę. Łatwo też zabrać je ze sobą do pracy ! Panierka zawsze robi szał ! Podaj ze swoim ulubionym dipem i surówką colesław.
Nuggetsy z płatkami kukurydzianymi
czas przygotowania: 30 min + 15 min pieczenia
ilość: 2 porcje


Składniki:
  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • curry
  • słodka i ostra papryka
  • ok. 200 g płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
Surówka colesław:
  • 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Przepis na sos miodowo-musztardowy: Sos miodowo-musztardowy
Wskazówki:
  1. Sos miodowo-musztardowy i surówkę colesław możesz przygotować dzień wcześniej aby smaki się przegryzły.
  2. Nuggetsy najlepiej marynować w jogurcie przez całą noc. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze i mięciutkie. Jeśli nie masz czasu pomiń krok marynowania.

Wykonanie:

Przygotować Sos.

Surówka:

Kapustę pekińską kroimy w paseczki, marchewkę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki na surówkę mieszamy ze sobą. W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli, pieprzu i cukru.

Nuggetsy:

Filet myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Kroimy w plasterki po około 1 cm. Oprószamy solą, pieprzem, curry, ostra i słodką papryką. Zalewamy jogurtem naturalnym, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Na kolejny dzień przygotowujemy! Zobacz: masz już przygotowaną surówkę i sos oraz połowa pracy z filetem również za Tobą !

Na talerz wysypujemy mąkę, w miseczce roztrzepujemy jajka i na kolejnym talerzyku rozgniatamy delikatnie dłonią płatki.

Każdy kawałek nuggetsa obtaczamy kolejno:
  1. mąka
  2. roztrzepane jajka
  3. płatki kukurydziane
Rozkładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 min w 180 stopniach.

Można podawać również z frytkami!

Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz