Moja ulubiona sałatka na kolację ! Delikatna, przyjemna dla żołądka i bardzo smaczna. Swego czasu mogłam jeść ją codziennie. W dodatku zrobisz ją w 15 min ! Dodając do niej siemię lniane zadbasz o swoje jelita i uzupełnisz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Idealna jako dodatek do grzanek, jako sałatka do obiadu i kolacji lub włoska przekąska bruschetta. ;)
Sałatka a la Bruschetta
czas przygotowania: 15 min
ilość: 1 porcja
Składniki:
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 5 małych kulek mozzarelli lub 2/3 zwykłej kulki
- bazylia suszona
- 3 listki świeżej bazylii
- 1 kromka chleba żytniego/razowego/pełnoziarnistego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (nasiona lnu)
- Sałatka jest dobrą salsą do Bruschetty. Idealnie nada się jako przekąska na uroczystości. Wystarczy, że bagietkę pokroisz w kółka i skropisz je oliwą z oliwek. Lekko przypiecz w piekarniku aż będą chrupkie. Po wyciągnięciu połóż na każdą kromkę sałatkę z pomidorów i podawaj!
- Nie używam ani grama soli i pieprzu
- Za każdym razem gdy chcesz sparzyć pomidory najpierw je natnij na dole. Skórka zejdzie o wiele łatwiej i szybciej
Wykonanie:
Pomidory natnij na dolnej części w kształt krzyżyka.
Włóż je do miski i zalej wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała je całe. Po około 30 sekundach wyciągnij je i przepłucz zimną wodą. Obierz je i wytnij jego twardą część. Pokrój w kostkę. Mini mozzarelle przekrój na pół lub dużą w kostkę. Połącz pomidory, mozzarellę i oliwę z oliwek. Dodaj suszoną bazylię, nasiona lnu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj porwane listki bazylii i zamieszaj.
Teraz przygotuj grzanki. Na gorącej suchej patelni grillowej (lub zwykłej) połóż kromkę chleba. Gdy z jednej strony będzie chrupka przewróć ją. Ściągnij z patelni gdy będzie gotowa i przekrój ją na pół.
Delektuj się pyszną kolacją !
Smacznego ;)
Mniam... uwielbiam tą sałatkę, pamiętam jak razem ją robiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna :) Smakuje całej mojej rodzinie a grzanki robią dobrą robotę !
OdpowiedzUsuń