Dip miodowo-musztardowy... ulubiony sos w moim domu. Pasuje naprawdę do wszystkiego zaczynając od przekąsek, po pizze a kończąc na mięsie jako idealny dodatek! Przygotujesz go w 3 min nie używając ani grama soli i pieprzu ;)
Sos miodowo-musztardowy
czas przygotowania: 3 min
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 1 duża łyżka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wskazówki:
- Ja używam musztardy ostrej. Może być ostra sarepska lub rosyjska. W oryginale używa się musztardy z gorczycą typu francuska.
- Nigdy to sosów tego typu nie używaj miodu gryczanego. Uwierz, nie będzie to dobry sos ;)
- Sos możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w zamykanym pojemniczku w lodówce. Wtedy składniki się dobrze przegryzą.
- Miód - najlepiej naturalny, może być wielokwiatowy lub lipowy. Nie może być zbyt gęsty, jeśli jest rozpuść go za pomocą mikrofalówki (najszybciej)
- Pamiętaj, że jeden miód będzie bardziej słodki, inny mniej. Jeśli potrzeba możesz dodać więcej lub mniej miodu. Dodawaj go stopniowo.
- W wersji bardziej fit użyj jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
Nic prostszego ! Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ! Gotowe :)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz