piątek, 15 stycznia 2016

Najlepszy Sos/Dip miodowo-musztardowy


Dip miodowo-musztardowy... ulubiony sos w moim domu. Pasuje naprawdę do wszystkiego zaczynając od przekąsek, po pizze a kończąc na mięsie jako idealny dodatek! Przygotujesz go w 3 min nie używając ani grama soli i pieprzu ;)

Sos miodowo-musztardowy
czas przygotowania: 3 min

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Wskazówki:
  1. Ja używam musztardy ostrej. Może być ostra sarepska lub rosyjska. W oryginale używa się musztardy z gorczycą typu francuska. 
  2. Nigdy to sosów tego typu nie używaj miodu gryczanego. Uwierz, nie będzie to dobry sos ;)
  3. Sos możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w zamykanym pojemniczku w lodówce. Wtedy składniki się dobrze przegryzą.
  4. Miód - najlepiej naturalny, może być wielokwiatowy lub lipowy. Nie może być zbyt gęsty, jeśli jest rozpuść go za pomocą mikrofalówki (najszybciej)
  5. Pamiętaj, że jeden miód będzie bardziej słodki, inny mniej. Jeśli potrzeba możesz dodać więcej lub mniej miodu. Dodawaj go stopniowo.
  6. W wersji bardziej fit użyj jogurtu naturalnego.


Wykonanie:

Nic prostszego ! Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ! Gotowe :)

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz