Hamburger dla prawdziwego mężczyzny
czas przygotowania: max. 1h
ilość: 3 porcje
Składniki:
- 400 g wołowiny
- ok. 80 ml wody
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka whiskey
- sól, pieprz
- 400 g ziemniaków
- 3 garści miksu sałat
- 9 pomidorków koktajlowych
- 4 krążki czerwonej cebuli
- 9 mini kulek mozzarelli
- opcjonalnie ogórek świeży, czerwona papryka, papryczka chilli
- musztardowy sos winegret
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wskazówki:
- Do hamburgerów wybieram mięso z antrykotu aby mięso nie było ani zbyt tłuste ani zbyt suche. Na pewno nie sprawdzi się polędwica - zbyt delikatna czy z partii uda - zbyt suche. Wybieraj 100% wołowiny !
- Dodaję po trochę zimnej wody i ugniatam mięso aby zawiązały się w nim włókna kolagenowe - dzięki temu mięso będzie elastyczne, delikatne i mięciutkie w środku
- Aby hamburgery wyszły idealne najlepiej smażyć je na grillu (lub patelni grillowej). Patelnię zawsze rozgrzewam na najwyższej temperaturze i kładę mięso. Nie zmniejszaj podczas smażenia temperatury- mięso może wtedy wypuścić soki, które powinny zostać w środku dzięki czemu mięso jest miękkie.
- W miksie sałat może znajdować się sałata lodowa, masłowa, roszponka, rzymska, radicchio, rukola - użyj swoje ulubione lub kup gotowy miks.
- Zamiast mozzarelli możesz też użyć sera feta
- Jeśli masz ochotę na burgera z bułką pomiń smażenie frytek i podgrzej na grillu swoją bułkę: pszenną, ziarnistą, obojętnie- oby nie słodką. Ja po prostu jestem fanką domowych frytek!
Przygotuj sos miodowo-musztardowy.
Mięso zmiel lub jeśli już takie posiadasz dodaj stopniowo wodę, musztardę, sos Worcester, whiskey i przyprawy. Mocno je wyrób wygniatając a nawet rzucając je o miskę. Uformuj duże kulki po około 150g i spłaszcz je na burgery. Rozgrzej grillową patelnię.
Ziemniaki porządnie umyj lub obierz. Zależy jakie frytki wolisz - czy ze skórką czy bez. Kroisz je w około 1 cm paski i kolejno na frytki. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju tak, aby ziemniaki w nim pływały i nie dotykały dna. Smaż je około 3 min aż się zarumienią i odłóż do miski z ręcznikiem papierowym aby obciekły lub przygotuj talarki i przecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wcześniej lekko skrop je oliwą i posyp solą. Piecz około 25 min obracając je po 15 minutach.
Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy nasze burgery po około 3 minuty na każdą stronę. Muszą być przypieczone z zewnątrz i lekko różowe w środku. W wersji dla dzieci wysmaż je mocniej.
Sałatka:
Przygotowany miks sałat wsyp do miski, pomidorki umyj i podziel na 4 części tak samo małe kuleczki mozzarelli. Krążki cebulowe pooddzielaj od siebie i połóż na wierzch sałatki. Wszystkie składniki na sos winegret porządnie łączymy w słoiku. Po prostu energicznie nim potrząsamy (shake'ujemy). Polewamy nim sałatkę przed samym podaniem.
Burgery wykładamy na talerz w towarzystwie frytek i sałatki. Mięsko polewamy sporą ilością pysznego sosu miodowo-musztardowego... mmm. To naprawdę pyszne !!!
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz