Jajeczne muffiny
czas przygotowania: 10 min + 15 min pieczenia
ilość : 6 sztuk
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- 1 kabanos
- 3 plasterki szynki
- 3 plasterki sera żółtego
- 1/4 średniej wielkości czerwonej papryki
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- bazylia lub pietruszka do ozdoby
- Do muffinek nie musisz dodawać mleka - jest to dodatkowa opcja, jajka i tak się zetną w piekarniku (mleko to opcja dla tych, którzy lubią jajecznicę ze śmietaną)
- Dodaj warzywa i przyprawy takie jak preferujesz - zadbaj o prezencję, im więcej kolorowych warzyw i dodatków tym lepiej :)
- Nie eksperymentuj za bardzo z przyprawami typu : oregano, papryka ostra czy słodka, tymianek itp. itd. Jest to jajecznica, która ma smakować każdemu na śniadanie. ( Na pewno wstawię przepis na wytrawne babeczki, wtedy każda przyprawa się sprawdza)
- Jeśli lubisz możesz dodać również topiony serek tupu kremowego lub z twardszych
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy cienko pokrojonego kabanosa, pokrojone w kostkę szynkę, ser żółty oraz paprykę. Wrzucamy dużą łyżkę pokrojonego szczypiorku. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku takie jak sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy
Formę do muffin wykładamy papilotkami - dzięki temu zmniejszamy ryzyko przyklejenia się jajek do formy. Wlewamy naszą jajecznicę do form tak, aby w każdym było mniej więcej tyle samo dodatków i jajka :)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min lub do widocznego ścięcia się jajek.
Jajeczne babeczki smakują dobrze na ciepło jak i na zimno :) Możesz użyć swojego ulubionego sosu. Nie zapomnij ozdobić listkami bazylii lub pietruszki przed podaniem !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz