środa, 6 stycznia 2016

Śniadanie w nowej odsłonie - jajeczne muffinki


      Budzisz się rano, jak każdego dnia zabierasz się za przyrządzanie śniadania. Może tym razem zrobisz coś oryginalnego ? Zaskocz siebie oraz innych i przygotuj jajeczne babeczki ! Jajecznica nie zawsze musi wyglądać i tak samo ;) Takie śniadanie jest niesamowicie apetyczne ...

Jajeczne muffiny
czas przygotowania:  10 min + 15 min pieczenia
ilość : 6 sztuk

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 1 kabanos
  • 3 plasterki szynki
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 1/4 średniej wielkości czerwonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • bazylia lub pietruszka do ozdoby
Wskazówki:
  1. Do muffinek nie musisz dodawać mleka - jest to dodatkowa opcja, jajka i tak się zetną w piekarniku (mleko to opcja dla tych, którzy lubią jajecznicę ze śmietaną)
  2. Dodaj warzywa i przyprawy takie jak preferujesz - zadbaj o prezencję, im więcej kolorowych warzyw i dodatków tym lepiej :)
  3. Nie eksperymentuj za bardzo z przyprawami typu : oregano, papryka ostra czy słodka, tymianek itp. itd. Jest to jajecznica, która ma smakować każdemu na śniadanie. ( Na pewno wstawię przepis na wytrawne babeczki, wtedy każda przyprawa się sprawdza)
  4. Jeśli lubisz możesz dodać również topiony serek tupu kremowego lub z twardszych
Wykonanie:  

 Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy cienko pokrojonego kabanosa, pokrojone w kostkę szynkę, ser żółty oraz paprykę. Wrzucamy dużą łyżkę pokrojonego szczypiorku. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku takie jak sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy

Formę do muffin wykładamy papilotkami - dzięki temu zmniejszamy ryzyko przyklejenia się jajek do formy. Wlewamy  naszą jajecznicę do form tak, aby w każdym było mniej więcej tyle samo dodatków i jajka :)


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min lub do widocznego ścięcia się jajek.
Jajeczne babeczki smakują dobrze na ciepło jak i na zimno :) Możesz użyć swojego ulubionego sosu. Nie zapomnij ozdobić listkami bazylii lub pietruszki przed podaniem !

Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz