Nie wiem jak wy ale w chłodne dni mam ochotę na drożdżowe ciasta popijając ciepłym mlekiem... Dlatego tym razem mam dla was najlepszy przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z truskawkami a oprócz tego kruszonka i lukier. Całość tworzy naprawdę pyszne ciasto - delikatne, lekkie i puszyste. To łatwe ! Sam spróbuj !
Ciasto drożdżowe z truskawkami
czas przygotowania: 2 h (czas pieczenia i wyrastania ciasta wliczony)
ilość: tortownica 24 cm lub większa
Składniki:
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 500 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1/3 łyżeczki soli
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Na lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
Wskazówki:
- Do zaczynu zawsze dodajemy ciepłą wodę lub mleko, mąkę i cukier. Dzięki temu drożdże będą prawidłowo pracować ponieważ lubią ciepło a cukier to ich pożywka
- Zamiast truskawek możesz dodać inne owoce, byle nie były zbyt wodniste
- Szczypta soli? Owszem. Zawsze do ciast dodajemy szczyptę soli aby podkręcić smak słodyczy
- Zamiast wody do lukru możesz dodać sok z cytryny lub połączyć obie opcje
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe lecz nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wszystkie dobrze mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min aż zaczyn urośnie ( będą bąbelki).
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, jajka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Możesz zrobić to w maszynie do zagniatania ciasta z hakiem lub ręcznie aczkolwiek zajmie to trochę więcej czasu i wysiłku. Zagniatamy ok 10 min. Im dłużej tym lepiej ! Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli zbyt klejące, odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok, 1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotujemy lukier i kruszonkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy/zagniatamy.
Truskawki kroimy na pół lub ćwiartki jeśli są większe.
Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy ciasto, na nie truskawki lecz tak by nie były mocno ściśnięte i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 20 - 30 min ( aż ciasto urośnie u przyrumieni się ) w 180 stopniach.
Po ostygnięciu ciasta polewamy je lukrem !
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz