sobota, 5 marca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami


         Nie wiem jak wy ale w chłodne dni mam ochotę na drożdżowe ciasta popijając ciepłym mlekiem... Dlatego tym razem mam dla was najlepszy przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z truskawkami a oprócz tego kruszonka i lukier. Całość tworzy naprawdę pyszne ciasto - delikatne, lekkie i puszyste. To łatwe ! Sam spróbuj !


Ciasto drożdżowe z truskawkami
czas przygotowania: 2 h (czas pieczenia i wyrastania ciasta wliczony)
ilość: tortownica 24 cm lub większa


Składniki:
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 500 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Na lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
Wskazówki:
  1. Do zaczynu zawsze dodajemy ciepłą wodę lub mleko, mąkę i cukier. Dzięki temu drożdże będą prawidłowo pracować ponieważ lubią ciepło a cukier to ich pożywka
  2. Zamiast truskawek możesz dodać inne owoce, byle nie były zbyt wodniste
  3. Szczypta soli? Owszem. Zawsze do ciast dodajemy szczyptę soli aby podkręcić smak słodyczy
  4. Zamiast wody do lukru możesz dodać sok z cytryny lub połączyć obie opcje
Wykonanie:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe lecz nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wszystkie dobrze mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min aż zaczyn urośnie ( będą bąbelki). 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, jajka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Możesz zrobić to w maszynie do zagniatania ciasta z hakiem lub ręcznie aczkolwiek zajmie to trochę więcej czasu i wysiłku. Zagniatamy ok 10 min. Im dłużej tym lepiej ! Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli zbyt klejące, odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok, 1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość. 

W tym czasie przygotujemy lukier i kruszonkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy/zagniatamy. 

 Truskawki kroimy na pół lub ćwiartki jeśli są większe. 

Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy ciasto, na nie truskawki lecz tak by nie były mocno ściśnięte i posypujemy kruszonką. 

Pieczemy przez 20 - 30 min ( aż ciasto urośnie u przyrumieni się ) w 180 stopniach.

Po ostygnięciu ciasta polewamy je lukrem !



Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz