wtorek, 10 maja 2016

Deserki z kremem z białej czekolady, skórką z limonki i borówkami



        Po długiej przewie czas wracać ! Na poprawę humoru i na słodki powrót proponuję cudowne deserki warstwowe z kremem z białej czekolady, skórką z limonki i borówkami. Smakuje wszystkim a co najważniejsze: proste i szybkie w przygotowaniu ! Zapraszam :)


Deserki czekoladowo - borówkowe
czas przygotowania: 20 minut
ilość: 6 słoiczków po 125 ml


Składniki:
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 20 dkg herbatników maślanych
  • 200 g borówek
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • starta skórka z jednej limonki + trochę do dekoracji
Wskazówki:
  1. Spróbuj zamieniać przepis według własnych upodobań: np. zamiast białej czekolady użyj mlecznej, zamiast borówek truskawki, zamiast maślanych herbatników czekoladowych, zamiast limonki orzechy itd. To jest naprawdę świetny deser, który jest tak samo pyszny pod każdą odsłoną !
  2. Najlepszym sposobem na pokruszenie herbatników jest wsypanie ich do woreczka i wałkowanie aż powstaną nierówne lecz drobne kawałeczki
  3. Deserki najlepiej przygotować na wieczór przed podaniem aby przez noc herbatniki zmiękły.
  4. Trzymać w lodówce pod przykryciem i na 30 minut przed podaniem wyciągnąć z lodówki.
Wykonanie:

Czekoladę podzielić na mniejsze części, włożyć do metalowej lub szklanej miseczki, którą postawić na garnku z gotującą się wodą lecz by dno miseczki nie dotykało lustra wody (kąpiel wodna).
Lekko wystudzić i dodać serek mascarpone oraz skórkę z limonki wcześniej sparzonej. 
Borówki umyć, Herbatniki drobno pokruszyć.
W słoiczkach układać warstwami od dołu:
  • jogurt
  • ciastka
  • krem czekoladowy
  • jogurt
  • borówki
  • ciastka
  • krem czekoladowy
Wierzch deseru ozdobić pozostałymi owocami i startą skórką z limonki



Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz