Deserki czekoladowo - borówkowe
czas przygotowania: 20 minut
ilość: 6 słoiczków po 125 ml
Składniki:
- 25 dkg serka mascarpone
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 20 dkg herbatników maślanych
- 200 g borówek
- 1 tabliczka białej czekolady
- starta skórka z jednej limonki + trochę do dekoracji
Wskazówki:
- Spróbuj zamieniać przepis według własnych upodobań: np. zamiast białej czekolady użyj mlecznej, zamiast borówek truskawki, zamiast maślanych herbatników czekoladowych, zamiast limonki orzechy itd. To jest naprawdę świetny deser, który jest tak samo pyszny pod każdą odsłoną !
- Najlepszym sposobem na pokruszenie herbatników jest wsypanie ich do woreczka i wałkowanie aż powstaną nierówne lecz drobne kawałeczki
- Deserki najlepiej przygotować na wieczór przed podaniem aby przez noc herbatniki zmiękły.
- Trzymać w lodówce pod przykryciem i na 30 minut przed podaniem wyciągnąć z lodówki.
Wykonanie:
Czekoladę podzielić na mniejsze części, włożyć do metalowej lub szklanej miseczki, którą postawić na garnku z gotującą się wodą lecz by dno miseczki nie dotykało lustra wody (kąpiel wodna).
Lekko wystudzić i dodać serek mascarpone oraz skórkę z limonki wcześniej sparzonej.
Borówki umyć, Herbatniki drobno pokruszyć.
W słoiczkach układać warstwami od dołu:
- jogurt
- ciastka
- krem czekoladowy
- jogurt
- borówki
- ciastka
- krem czekoladowy
Wierzch deseru ozdobić pozostałymi owocami i startą skórką z limonki
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz