Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. Szybkie w przygotowaniu a jeśli goście są już w drodze to na pewno zdążysz go wykonać i podać na ciepło :) Nadają się wszystkie owoce sezonowe ( truskawki, jagody, śliwki, maliny, jabłka itd.). Zrób coś wyjątkowego dla swoich gości !
Crumble truskawkowe
czas przygotowania: 10 min + czas pieczenia
ilość: 1 sztuka
Składniki:
- 25 g masła
- 1 łyżka płatków owsianych górskich
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- ok. 8 szt truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 krople ekstraktu waniliowego lub aromatu
- 3 kruszone orzechy włoskie
- 1 łyżka mieszanki suszonych owoców
Wskazówki:
- Dziś użyłam mrożonych truskawek ponieważ akurat takie były w mojej lodówce. Oczywiście wcześniej je rozmroziłam. Możesz użyć każdych innych ulubionych owoców.
- Płatki owsiane górskie nadają delikatności i ciekawego smaku naszej kruszonce
- Dzięki mące ziemniaczanej sok, który wypłynie z owoców podczas pieczenia nie będzie "zupą" lecz zamieni się w gęsty sok ala kisiel.
Wykonanie:
Truskawki rozmrażam i kroję je na pół. Mieszam je z 1 łyżeczką cukru i mąki ziemniaczanej, suszonymi owocami, orzechami, aromatem waniliowym. Układam na dnie kokilek lub innego małego naczynia żaroodpornego.
Masło zagniatam dłońmi z płatkami, cukrem i mąką pszenną. Musi wyjść sypka kruszonka. W razie potrzeby dodaj mąki.
Kruszonkę wysypuję na owoce :)
Piec w piekarniku w 180 stopniach około 35 min lub do zarumienienia się kruszonki.
* Jeśli lubisz ozdób na koniec cukrem pudrem lub lukrem
* Jeśli lubisz ozdób na koniec cukrem pudrem lub lukrem
Prawda, że proste? Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz