sobota, 6 lutego 2016

Crumble truskawkowe - czyli owoce pod kruszonką


     Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. Szybkie w przygotowaniu a jeśli goście są już w drodze to na pewno zdążysz go wykonać i podać na ciepło :) Nadają się wszystkie owoce sezonowe ( truskawki, jagody, śliwki, maliny, jabłka itd.). Zrób coś wyjątkowego dla swoich gości ! 



Crumble truskawkowe
czas przygotowania: 10 min + czas pieczenia
ilość: 1 sztuka


Składniki:
  • 25 g masła
  • 1 łyżka płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 8 szt truskawek 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 krople ekstraktu waniliowego lub aromatu
  • 3 kruszone orzechy włoskie
  • 1 łyżka mieszanki suszonych owoców 
Wskazówki:
  1. Dziś użyłam mrożonych truskawek ponieważ akurat takie były w mojej lodówce. Oczywiście wcześniej je rozmroziłam. Możesz użyć każdych innych ulubionych owoców.
  2. Płatki owsiane górskie nadają delikatności i ciekawego smaku naszej kruszonce
  3. Dzięki mące ziemniaczanej sok, który wypłynie z owoców podczas pieczenia nie będzie "zupą" lecz zamieni się w gęsty sok ala kisiel. 
Wykonanie: 

Truskawki rozmrażam i kroję je na pół. Mieszam je z  1 łyżeczką cukru i mąki ziemniaczanej, suszonymi owocami, orzechami, aromatem waniliowym. Układam na dnie kokilek lub innego małego naczynia żaroodpornego. 



Masło zagniatam dłońmi z płatkami, cukrem i mąką pszenną. Musi wyjść sypka kruszonka. W razie potrzeby dodaj mąki. 

Kruszonkę wysypuję na owoce :)



Piec w piekarniku w 180 stopniach około 35 min lub do zarumienienia się kruszonki.
* Jeśli lubisz ozdób na koniec cukrem pudrem lub lukrem

Prawda, że proste? Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz