Owsianka to dobry pomysł na zdrowsze i energetyczne śniadanie. Nie zawsze musi być taka sama i nudna ! Dzisiaj polecam Was owsiankę z karmelizowanym jabłkiem z dodatkiem miodu, orzechów, żurawiny i skórki cytryny ! To jest pyszne !
Owsianka z karmelizowany jabłkiem
czas przygotowania: 30 min
ilość: owsianka na 1 osobę, jabłka na 2
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 1 jabłko
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka ulubionych siekanych orzechów
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z 0,5 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wskazówki:
- Karmelizowane jabłka możesz przygotować dzień wcześniej
- Płatki owsiane również możesz zalać mlekiem na wieczór przed przygotowaniem całej owsianki - tak nasiąknięte płatki szybciej się przygotowuje ;)
- Używam miodu wielokwiatowego, rzepakowego lub lipowego, NIGDY gryczanego
Wykonanie:
Płatki zalewam mlekiem wieczorem przed przygotowaniem lub tak aby moczyły się przez 30 min.
Jabłko obieram i kroję w kosteczkę i wrzucam do garnka. Dodaję rodzynki, żurawinę, sok z cytryny oraz skórkę,orzechy, miód oraz przyprawy. Podgrzewam aż soki się zredukują a żurawia i rodzynki będą zaczynały się "ciągnąć". Tak przygotowane jabłka przekładam do miseczki.
Garnka nie płuczę i wrzucam do niego płatki z mlekiem. Zagotowuję i mieszam aby dobrze połączyć owsiankę z pozostałościami po jabłku :)
Gotowe !
Jabłuszka zostaną jeszcze na jedną porcję. Ja mieszam je z jogurtem naturalnym - wspaniały deser !
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz