czwartek, 4 lutego 2016

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem


       Owsianka to dobry pomysł na zdrowsze i energetyczne śniadanie. Nie zawsze musi być taka sama i nudna ! Dzisiaj polecam Was owsiankę z karmelizowanym jabłkiem z dodatkiem miodu, orzechów, żurawiny i skórki cytryny ! To jest pyszne !


Owsianka z karmelizowany jabłkiem
czas przygotowania: 30 min
ilość: owsianka na 1 osobę, jabłka na 2


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka ulubionych siekanych orzechów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z 0,5 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wskazówki:
  1. Karmelizowane jabłka możesz przygotować dzień wcześniej 
  2. Płatki owsiane również możesz zalać mlekiem na wieczór przed przygotowaniem całej owsianki - tak nasiąknięte płatki szybciej się przygotowuje ;) 
  3. Używam miodu wielokwiatowego, rzepakowego lub lipowego, NIGDY gryczanego

Wykonanie: 

 Płatki zalewam mlekiem wieczorem przed przygotowaniem lub tak aby moczyły się przez 30 min.

Jabłko obieram i kroję w kosteczkę i wrzucam do garnka. Dodaję rodzynki, żurawinę, sok z cytryny oraz skórkę,orzechy, miód oraz przyprawy. Podgrzewam aż soki się zredukują a żurawia i rodzynki będą zaczynały się "ciągnąć". Tak przygotowane jabłka przekładam do miseczki.


Garnka nie płuczę i wrzucam do niego płatki z mlekiem. Zagotowuję i mieszam aby dobrze połączyć owsiankę z pozostałościami po jabłku :) 

Gotowe !

Jabłuszka zostaną jeszcze na jedną porcję. Ja mieszam je z jogurtem naturalnym - wspaniały deser !

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz