Quiche z brokułami i serem feta
czas przygotowania: 30 min (+ czas chłodzenia, + czas pieczenia)
ilość: forma do tarty 26 cm średnicy
Składniki:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
Farsz:
- 500 g brokuła
- 4 jajka
- 300 ml śmietany 18%
- 150 g sera cheddar
- 100 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- masło do posmarowania formy
Wskazówki:
- Do ciasta większość dodaje żółtko jaja, to nie jest koniecznie. Jednakże polecam przy tarcie dodanie żółtka.
- Śmietanę 18% możesz zamienić na śmietankę 30% - będzie słodszy smak.
- Przed wykonaniem ciasta zapoznaj się koniecznie z: Co zrobić by boki tarty nie opadły ? - porady
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać posiekane zimne masło z solą. Szybko zagnieść ciasto i dodać zimną wodę. Dobrze rozwałkować.
Formę tarty wysmarować masłem. Na wałku przenieść ciasto do formy i dobrze je dopasować do kształtu tak aby nigdzie nie znajdowało się powietrze. Ciasto podziurkuj widelcem, zakryj folią i chłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce.
Teraz zastosuj wskazówki uwzględnione w wyżej wymienionym poradniku.
Piecz ciasto przez 15 min w 200 stopniach. Przestudzić ciasto.
Brokuł pokroić na różyczki i gotować w wodzie z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru przez 4 min. Wyciągnąć i ostudzić.
Jajka mocno roztrzepać i dodać śmietanę, starkowany żółty ser, pokrojony w kostkę ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wymieszać i dodać brokuł.
Farsz wylać na podpieczone i ostygnięte ciasto i piec 60 min w 200 stopniach. Gdy ciasto i wierzch zbytnio się rumienią przykryć folią aluminiową.
Dla dekoracji Quiche posypać przyprawą z suszonymi pomidorami.
Gotowe ! Podawać lekko przestygnięte. Najlepiej z dipem pomidorowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz