poniedziałek, 1 lutego 2016

Quiche z brokułami i serem feta



         Quiche to placek na słonym, kruchym cieście z wytrawnym farszem na bazie jaj i śmietany :) W mojej wersji znajdziecie jeszcze ser, brokuł i przyprawy. Idealne na imprezę czy drugie danie. Świetnie smakuje z dodatkiem dipu pomidorowego ! Naprawdę smaczne.


Quiche z brokułami i serem feta
czas przygotowania: 30 min (+ czas chłodzenia, + czas pieczenia)
ilość: forma do tarty 26 cm średnicy


Składniki:

Ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
Farsz:
  • 500 g brokuła 
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • 150 g sera cheddar
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do posmarowania formy

Wskazówki:

  1. Do ciasta większość dodaje żółtko jaja, to nie jest koniecznie. Jednakże polecam przy tarcie dodanie żółtka.
  2. Śmietanę 18% możesz zamienić na śmietankę 30% - będzie słodszy smak.
  3. Przed wykonaniem ciasta zapoznaj się koniecznie z: Co zrobić by boki tarty nie opadły ? - porady
Wykonanie: 

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać posiekane zimne masło z solą. Szybko zagnieść ciasto i dodać zimną wodę. Dobrze rozwałkować. 

Formę tarty wysmarować masłem. Na wałku przenieść ciasto do formy i dobrze je dopasować do kształtu tak aby nigdzie nie znajdowało się powietrze. Ciasto podziurkuj widelcem, zakryj folią i chłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce.

Teraz zastosuj wskazówki uwzględnione w wyżej wymienionym poradniku. 

Piecz ciasto przez 15 min w 200 stopniach. Przestudzić ciasto.

Brokuł pokroić na różyczki i gotować w wodzie z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru przez 4 min. Wyciągnąć i ostudzić.

Jajka mocno roztrzepać i dodać śmietanę, starkowany żółty ser, pokrojony w kostkę ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wymieszać i dodać brokuł. 



Farsz wylać na podpieczone i ostygnięte ciasto i piec 60 min w 200 stopniach. Gdy ciasto i wierzch zbytnio się rumienią przykryć folią aluminiową. 

Dla dekoracji Quiche posypać przyprawą z suszonymi pomidorami.

Gotowe ! Podawać lekko przestygnięte. Najlepiej z dipem pomidorowym :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz