czwartek, 18 lutego 2016

Owsiane ciasteczka bez tłuszczu, mąki i cukru !


         Masz ochotę na coś słodkiego ? Może ciasteczka ? Gwarantuję, że są idealne i szybkie w wykonaniu a co najważniejsze : zdrowe :) Same naturalne składniki 


Owsiane ciasteczka
czas przygotowania: 30 min ( z czasem pieczenia)
ilość: 6 ciasteczek



 Składniki:

  • 1 mocno dojrzały banan (ciemny)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 30 g suszonej śliwki
  • 20 g mieszanki orzechów
  • 20 g mieszanki suszonych owoców

Wskazówki:
  1. Używam mocno dojrzałego banana ponieważ im bardziej dojrzały tym bardziej słodki !
  2. Miód wielokwiatowy lub lipowy, może być rzepakowy ale nigdy gryczany ! Jeśli nie masz miodu możesz użyć brązowego cukru lub zupełnie pominąć ten składnik
  3. Płatki owsiane koniecznie górskie, nie mogą być błyskawiczne
  4. Możesz użyć dowolnych suszonych owoców i orzechów. Moim zdaniem najlepiej pasują: żurawina, rodzynki, morele, śliwki, orzechy laskowe, migdały, nerkowca a nawet wiórki kokosowe !

Wykonanie:

Banana dobrze rozgniatam na miazgę widelcem. Owoce i orzechy kroję na mniejsze kawałki w kostkę. Dodaję resztę składników i dobrze mieszam, aż składniki równomiernie się połączą. 

Wykładam na papier do pieczenia łyżką formując okrągłe, dość cienkie "placuszki". Nie mogą być zbyt grube ponieważ nie upieką się w środku. Wystarczy około 0,5 cm.



Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min lub do zbrązowienia. Dotykam i sprawdzam czy już się "podsuszyły". Ściągam je z papieru dopiero po wystygnięciu.



Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz