Sos Bolognese
czas przygotowania: 30 min
ilość: 2-3 porcje
Składniki:
- 0,5 cebuli białej
- 0,5 cebuli czerwonej
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 duże pomidory
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka masła klarowanego - do smażenia
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wskazówki:
- Użyłam pomidorów malinowych, o tej porze roku są smaczniejsze o tych zwykłych i bardziej słodkie
- Przyprawy typu : zioła prowansalskie, oregano czy bazylia zawsze rozcieram w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Dzięki temu uwalnia się aromat przypraw
- Moim zdaniem najlepiej nadaje się mięso wieprzowe z łopatki i karkówki. Kup w proporcjach 1:1. Jeśli potrzebujesz wersję bardziej Fit - mniej tłuszczu - nada się również mięso mielone z indyka.
- Dlaczego masło klarowane? Dlatego, że ma wyższą temperaturę dymienia co oznacza, że możemy podgrzewać je do wyższej temperatury bez ryzyka spalenia tłuszczu.
Wykonanie:
Na dużej patelni roztapiam masło i dodaję pokrojoną w kostkę białą cebulę i czerwoną. Podsmażam, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzu. Podsmażam jeszcze 1 minutę.
Dodaję na patelnię mięso mielone i łopatką staram się rozdzielić je na małe kawałeczki. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzu.
Gdy mięso się już podsmaży (nie będzie surowe) dodaję pokrojone w kostkę i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Po ok. 4 min (gdy pomidorki troszkę się rozpadną) dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Smażę aż pomidorki się rozpadną i utworzy się sos. 50 % soków musi odparować. Teraz kolej na koncentrat, który doda nam dobrego smaku i zagęści sos. Mieszam i dodaję przyprawy. Podgrzewam jeszcze około 5 min.
Podawać z ulubionym makaronem i serem mozzarella :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz