sobota, 20 lutego 2016

Mięsny sos Bolognese


        Najpopularniejszy sos do makaronów ! Po co kupować gotowce skoro możesz zrobić go sam i gwarantuję, że będzie Ci smakował o wiele bardziej ! To nic trudnego, większość składników na sos bolognese każdy posiada na co dzień w kuchni :) Aromatyczny, mięsny sos z pomidorami. Zapraszam !


Sos Bolognese
czas przygotowania: 30 min
ilość: 2-3 porcje


Składniki:
  • 0,5 cebuli białej
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka masła klarowanego - do smażenia 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wskazówki:
  1. Użyłam pomidorów malinowych, o tej porze roku są smaczniejsze o tych zwykłych i bardziej słodkie
  2. Przyprawy typu : zioła prowansalskie, oregano czy bazylia zawsze rozcieram w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Dzięki temu uwalnia się aromat przypraw
  3. Moim zdaniem najlepiej nadaje się mięso wieprzowe z łopatki i karkówki. Kup w proporcjach 1:1. Jeśli potrzebujesz wersję bardziej Fit - mniej tłuszczu - nada się również mięso mielone z indyka.
  4. Dlaczego masło klarowane? Dlatego, że ma wyższą temperaturę dymienia co oznacza, że możemy podgrzewać je do wyższej temperatury bez ryzyka spalenia tłuszczu.
Wykonanie:

Na dużej patelni roztapiam masło i dodaję pokrojoną w kostkę białą cebulę i czerwoną. Podsmażam, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzu. Podsmażam jeszcze 1 minutę.

Dodaję na patelnię mięso mielone i łopatką staram się rozdzielić je na małe kawałeczki. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzu.

Gdy mięso się już podsmaży (nie będzie surowe) dodaję pokrojone w kostkę i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Po ok. 4 min (gdy pomidorki troszkę się rozpadną) dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Smażę aż pomidorki się rozpadną i utworzy się sos. 50 % soków musi odparować. Teraz kolej na koncentrat, który doda nam dobrego smaku i zagęści sos. Mieszam i dodaję przyprawy. Podgrzewam jeszcze około 5 min.

Podawać z ulubionym makaronem i serem mozzarella :)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz