Megaśne amerykańskie hamburgery w dwóch wersjach ! Zrobisz je sam od początku do końca ! Upieczona przez Ciebie bułka, amerykański sos oraz to co najważniejsze: wołowy burger najlepiej doprawiony ! Przyznasz, że wyglądają rewelacyjnie ? Smakują jeszcze lepiej a Twój facet na pewno będzie zadowolony :) Przeczytaj przepis i wybierz swój ulubiony smak !
Amerykańskie Burgery w dwóch smakach
czas przygotowania: 30 min
ilość: 2
Składniki:
Przede wszystkim potrzebujesz bułek do hamburgera ! Przepis -> Bułki do Hamburgerów
Kolejną rzeczą jest sos ! Przepis -> Amerykański sos do Hamburgerów
Użyłam również karmelizowanej czerwonej cebuli ! Przepis -> Chutney z czerwonej cebuli
Użyłam również karmelizowanej czerwonej cebuli ! Przepis -> Chutney z czerwonej cebuli
Mięso:
- 300 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki sosu worcester
- świeżo mielona sól i pieprz
Dodatki 1:
- 2 plastry sera żółtego
- 2 plastry bekonu
- czerwona cebula
- pomidor
- pikle
- sałata
Dodatki 2:
- ser żółty
- ser camembert
- smażone pieczarki
- karmelizowana czerwona cebula
- pikle
- czerwona cebula
- mix sałat lub lodowa
Wskazówki:
- Do hamburgerów wybieram mięso z antrykotu aby mięso nie było ani zbyt tłuste ani zbyt suche. Na pewno nie sprawdzi się polędwica - zbyt delikatna czy z partii uda - zbyt suche. Wybieraj 100% wołowiny !
- Jeśli chodzi o ser żółty: Ja lubię te bardziej ostre np. cheddar. Dodaj jaki lubisz.
- Sos, bułki i karmelizowana cebulę przygotuj dzień wcześniej !
- Wskazówki do bułek, sosu i karmelizowanej cebuli znajdziesz w powyższych linkach.
- Zapraszam również do obejrzenia wcześniejszego przepisu na Hamburgera dla prawdziwego mężczyzny z dodatkiem amerykańskiej whiskey !
Wykonanie:
Bułki upieczone i przekrojone ! Sos przygotowany !
Najpierw przygotowuję dodatki:
- 3 plastry sera żółtego
- 2 plastry bekonu smażę na patelni bez tłuszczu
- czerwoną cebulę kroję w krążki (4 krążki)
- Pomidora kroje w grubsze plastry zaczynając nie od boku ale od jego podstawy
- 1 ogórka kroję w krążki
- camembert kroję w plastry (3 plastry)
- pieczarki kroję i smażę na mocno rozgrzanej patelni aby się szybko przyrumieniły
Wszystkie składniki na mięso mieszamy dobrze ze sobą i formujemy naprawdę duże i dość cienkie (średnica większa niż przygotowana bułka) burgery. Pamiętaj, że mięso podczas smażenia się skurczy. Smażę na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron.
Po przewróceniu burgera na drugą stronę kładziemy plaster sera aby się roztopił.
Bułką przekrawamy i obie części smarujemy dużą ilością sosu.
Kolejność kładzenia dodatków na hamburgerze 1:
- Dolna część bułki
- Sos
- Ser żółty
- Mięso z serem żółtym
- Bekon
- Pomidory
- Pikle
- Czerwona cebula
- Sałata
- Górna część bułki
Kolejność kładzenia dodatków w hamburgerze 2:
- Dolna część bułki
- Ser żółty
- Mięso z camembertem
- Karmelizowana cebula
- Smażone pieczarki
- Pikle
- Cebula czerwona
- Sałata
- Sos
- Górna część bułki
Oba Burgery przepić patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozwalał !
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz