poniedziałek, 15 lutego 2016

Mega hamburgery ! 100 % własnego wykonania

              

        Megaśne amerykańskie hamburgery w dwóch wersjach ! Zrobisz je sam od początku do końca ! Upieczona przez Ciebie bułka, amerykański sos oraz to co najważniejsze: wołowy burger najlepiej doprawiony ! Przyznasz, że wyglądają rewelacyjnie ? Smakują jeszcze lepiej a Twój facet na pewno będzie zadowolony :) Przeczytaj przepis i wybierz swój ulubiony smak !

Amerykańskie Burgery w dwóch smakach
czas przygotowania: 30 min
ilość: 2


Składniki:

Przede wszystkim potrzebujesz bułek do hamburgera ! Przepis -> Bułki do Hamburgerów
Kolejną rzeczą jest sos ! Przepis -> Amerykański sos do Hamburgerów
Użyłam również karmelizowanej czerwonej cebuli ! Przepis -> Chutney z czerwonej cebuli

Mięso:
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • świeżo mielona sól i pieprz
Dodatki 1:
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry bekonu
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • pikle
  • sałata
Dodatki 2:
  • ser żółty
  • ser camembert
  • smażone pieczarki
  • karmelizowana czerwona cebula
  • pikle
  • czerwona cebula
  • mix sałat lub lodowa
Wskazówki: 
  1. Do hamburgerów wybieram mięso z antrykotu aby mięso nie było ani zbyt tłuste ani zbyt suche. Na pewno nie sprawdzi się polędwica - zbyt delikatna czy z partii uda - zbyt suche. Wybieraj 100% wołowiny !
  2. Jeśli chodzi o ser żółty: Ja lubię te bardziej ostre np. cheddar. Dodaj jaki lubisz.
  3. Sos, bułki i karmelizowana cebulę przygotuj dzień wcześniej !
  4. Wskazówki do bułek, sosu i karmelizowanej cebuli znajdziesz w powyższych linkach.
  5. Zapraszam również do obejrzenia wcześniejszego przepisu na Hamburgera dla prawdziwego mężczyzny z dodatkiem amerykańskiej whiskey !
Wykonanie:

Bułki upieczone i przekrojone ! Sos przygotowany ! 

Najpierw przygotowuję dodatki:
  • 3 plastry sera żółtego
  • 2 plastry bekonu smażę na patelni bez tłuszczu
  • czerwoną cebulę kroję w krążki (4 krążki)
  • Pomidora kroje w grubsze plastry zaczynając nie od boku ale od jego podstawy
  • 1 ogórka kroję w krążki
  • camembert kroję w plastry (3 plastry)
  • pieczarki kroję i smażę na mocno rozgrzanej patelni aby się szybko przyrumieniły
Wszystkie składniki na mięso mieszamy dobrze ze sobą i formujemy naprawdę duże i dość cienkie (średnica większa niż przygotowana bułka) burgery. Pamiętaj, że mięso podczas smażenia się skurczy. Smażę na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron. 

Po przewróceniu burgera na drugą stronę kładziemy plaster sera aby się roztopił.

Bułką przekrawamy i obie części smarujemy dużą ilością sosu. 
Kolejność kładzenia dodatków na hamburgerze 1:
  1. Dolna część bułki
  2. Sos
  3. Ser żółty
  4. Mięso z serem żółtym
  5. Bekon
  6. Pomidory
  7. Pikle
  8. Czerwona cebula
  9. Sałata 
  10. Górna część bułki
Kolejność kładzenia dodatków w hamburgerze 2:
  1. Dolna część bułki
  2. Ser żółty
  3. Mięso z camembertem
  4. Karmelizowana cebula
  5. Smażone pieczarki
  6. Pikle
  7. Cebula czerwona
  8. Sałata
  9. Sos
  10. Górna część bułki
Oba Burgery przepić patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozwalał !



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz