Naszła mnie chęć na coś ostrego ale delikatnego. Kurczak wyszedł soczysty i pyszny w smaku ! Dodatek sosu chili i miodu w marynacie robią swoje... To nic trudnego, sam się przekonaj !
Ostre szaszłyki z kurczaka
czas przygotowania: 1h
ilość: 2
Składniki:
Marynata:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża łyżka sosu chili "Sambal Oelek"
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sałatka:
- mix sałat
- pomidorki paprykowe lub cherry
- pół czerwonej cebuli
- 1/3 świeżego ogórka
- słodki winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego, 0,5 łyżeczki cynamonu
oraz:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 10 g masła
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 szklanki fasolki szparagowej
- sól
Wskazówki:
- Jeśli nie posiadasz takiego sosu chili możesz również użyć płatków chili.
- Pierś z kurczaka możesz również pokroić w dużą kostkę zamiast w paski.
- Mięso najlepiej marynować na dzień przed podaniem.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na dwa. Kroimy w paski.
Pozostałe składniki marynaty mieszamy dokładnie. 1 łyżkę przygotowanej marynaty zostawiamy aby dodać później do kaszy. Wkładamy do marynaty pierś i zostawiamy na minimum 1 godzinę.
Pierś nakłuwamy na patyczki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. Po 10 min przewracamy na drugą stronę.
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu. Następnie ją odcedzamy i wrzucamy do suchego garnka, podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy masło, curry i łyżkę marynaty. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty i odstawiamy.
Gotujemy fasolkę szparagową.
Sałatę wkładamy do miseczki z pokrojonymi na pół pomidorkami, cebulką w krążki oraz ogórkiem w słupki. Składniki sosu winegret mieszamy dokładnie i sałatkę polewamy przed podaniem.
Na talerz wykładamy kaszę, na nią fasolkę i szaszłyki. Obok sałatkę z słodkim winegretem. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz