czwartek, 11 lutego 2016

Ostre, orientalne szaszłyki z kurczaka


      Naszła mnie chęć na coś ostrego ale delikatnego. Kurczak wyszedł soczysty i pyszny w smaku ! Dodatek sosu chili i miodu w marynacie robią swoje... To nic trudnego, sam się przekonaj !



Ostre szaszłyki z kurczaka
czas przygotowania: 1h
ilość: 2


Składniki:

Marynata:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka sosu chili "Sambal Oelek"
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sałatka:
  • mix sałat
  • pomidorki paprykowe lub cherry
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/3 świeżego ogórka
  • słodki winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego, 0,5 łyżeczki cynamonu
oraz:
  • 100 g kaszy jęczmiennej 
  • 10 g masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 szklanki fasolki szparagowej
  • sól
Wskazówki:
  1.  Jeśli nie posiadasz takiego sosu chili możesz również użyć płatków chili.
  2. Pierś z kurczaka możesz również pokroić w dużą kostkę zamiast w paski.
  3. Mięso najlepiej marynować na dzień przed podaniem. 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na dwa. Kroimy w paski. 
Pozostałe składniki marynaty mieszamy dokładnie. 1 łyżkę przygotowanej marynaty zostawiamy aby dodać później do kaszy. Wkładamy do marynaty pierś i zostawiamy na minimum 1 godzinę.

Pierś nakłuwamy na patyczki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. Po 10 min przewracamy na drugą stronę.

Kaszę gotujemy jak na opakowaniu. Następnie ją odcedzamy i wrzucamy do suchego garnka, podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy masło, curry i łyżkę marynaty. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty i odstawiamy.

Gotujemy fasolkę szparagową. 

Sałatę wkładamy do miseczki z pokrojonymi na pół pomidorkami, cebulką w krążki oraz ogórkiem w słupki. Składniki sosu winegret mieszamy dokładnie i sałatkę polewamy przed podaniem. 

Na talerz wykładamy kaszę, na nią fasolkę i szaszłyki. Obok sałatkę z słodkim winegretem. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz