sobota, 13 lutego 2016

Amerykański sos do Hamburgerów - jak w Big Mac


   
          Sos idealny do hamburgerów ! Lubisz Big Maci? Zróbcie je sami, a żeby było łatwiej macie już gotowy przepis na sos ! Ten dip pasuje nie tylko do hamburgerów ale również do innego typu fast foodów oraz do mięs ! W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania tego sosu zazwyczaj wszyscy posiadają w swojej lodówce :)
Sos do hamburgerów
czas przygotowania: 10 min
ilość: 4 hamburgery


Składniki:
  • 7 łyżek majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 białej cebuli
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego (granulowanego)
Wskazówki:
  1. Jeśli nie posiadasz ogórków konserwowych a masz kiszone to śmiało ich użyj.
  2. Istnieją dwie wersje przygotowania tego sosu: a) z keczupem b) bez a zamiast niego użyj: 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę octu winnego białego. Spróbuj obu wersji. Która bardziej Ci smakuje?
  3. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej aby smaki dobrze się przegryzły.
  4. Przechowywać w lodówce.

Wykonanie: 



Cebulkę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę i jeszcze szatkuję. Musi być naprawdę drobno pokrojone ale nie na miazgę ! 

Majonez mieszam z keczupem, musztardą i czosnkiem granulowanym. Następnie dodaję wcześniej przygotowaną cebulę i ogórki.


Teraz wszystko dobrze mieszam i odstawiam do lodówki!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz