sobota, 13 lutego 2016

Prosty przepis na domowe bułki do hamburgerów


       Wiem, że w większości sklepów możemy kupić już gotowe bułki do hamburgerów. Sprawdzałeś kiedyś ich skład? Jeśli nie to nie rób tego bo nie warto ... Zrób sam w domu swoje bułki do hamburgerów. Będą pyszne, zdrowsze w przeciwieństwie do tych ze sklepów i nie będą się rozpadać ! W dodatku ... cóż za satysfakcja z wykonania przez siebie bułek do hamburgera ! Ten przepis jest idealny. Jeśli nie masz ochoty na hamburgery zrób te bułki do zwykłych posiłków. Koniecznie zachowaj ten przepis :)

Bułki do hamburgerów
czas przygotowania: 2 h ( wraz z czasem wyrastania ciasta i pieczenia)
ilość: 3-4 bułki


Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki soli
Zaczyn:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki
mleko lub woda do posmarowania bułki oraz sezam/mak/siemię lniane do posypania

Wskazówki:
  1. Pamiętaj aby przy przygotowaniu zaczynu zawsze używać ciepłego mleka ale NIE gorącego. Wtedy drożdże nie będą rosły. Aby lepiej pracowały dodajemy jeszcze cukier.
  2. Do wyrabiania ciasta używam robota kuchennego z hakiem. Jeśli nie posiadasz użyj po prostu dłoni.
  3. Bułki możesz przygotować dzień wcześniej. Przykryj je ściereczką aby nie wyschły lub włóż do woreczka po wystygnięciu.
  4. Jeśli nie masz czasu na czekanie aż ciasto wyrośnie (1 godzina) wtedy możesz nagrzać piekarnik do 40 stopni, wyłączyć, wstawić ciasto i uchylić drzwiczki piekarnika. Wyrastanie ciasta zajmie wtedy mniej więcej 20 min. A jeśli masz płytę grzewczą zrób tak jak ja : nagrzej jedna z grzałek tak by była ciepła ale nie gorąca. Wyłącz i postaw na niej metalową miskę z ciastem w środku. Przykryj miskę ściereczką. To przyspieszy czas wyrastania ciasta :) 
  5. DLATEGO ZAWSZE PAMIĘTAJ: drożdże muszą mieć ciepło :)
Wykonanie: 


Najpierw przygotowujemy zaczyn.

Do miski wsypuję pokruszone drożdże, zalewam ciepłym mlekiem i rozpuszczam z cukrem. Teraz dodaję mąkę i mieszam aż nie będzie grudek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min aby drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie do innej miski wsypuję przesianą mąkę, olej, sól. Później wyrośnięty zaczyn i ciepłe mleko. Wszystko wyrabiam około 10 min. Im dłużej tym lepiej. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się związać lub mąki jeśli nie odchodzi od rąk. Przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzam pięścią i dzielę na 3 - 4 bułki. Formuję okrągłe bułki i spłaszczam je deską. Przykrywam ścierką na 10 min do wyrośnięcia. Nie martw się ! Twoje bułki nie będą płaskie, urosną w piekarniku a dzięki temu będą miały ładny kształt.

Bułki smaruję mlekiem i sypię dodatkiem (u mnie siemię lniane). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 30 min lub do ładnego zarumienienia się ciasta.

Bułki kroimy dopiero gdy wystygną a do czasu ich konsumpcji zostawiamy przykryte ściereczką.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz