Wiem, że w większości sklepów możemy kupić już gotowe bułki do hamburgerów. Sprawdzałeś kiedyś ich skład? Jeśli nie to nie rób tego bo nie warto ... Zrób sam w domu swoje bułki do hamburgerów. Będą pyszne, zdrowsze w przeciwieństwie do tych ze sklepów i nie będą się rozpadać ! W dodatku ... cóż za satysfakcja z wykonania przez siebie bułek do hamburgera ! Ten przepis jest idealny. Jeśli nie masz ochoty na hamburgery zrób te bułki do zwykłych posiłków. Koniecznie zachowaj ten przepis :)
Bułki do hamburgerów
czas przygotowania: 2 h ( wraz z czasem wyrastania ciasta i pieczenia)
ilość: 3-4 bułki
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki soli
Zaczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 3 łyżki mąki
mleko lub woda do posmarowania bułki oraz sezam/mak/siemię lniane do posypania
Wskazówki:
- Pamiętaj aby przy przygotowaniu zaczynu zawsze używać ciepłego mleka ale NIE gorącego. Wtedy drożdże nie będą rosły. Aby lepiej pracowały dodajemy jeszcze cukier.
- Do wyrabiania ciasta używam robota kuchennego z hakiem. Jeśli nie posiadasz użyj po prostu dłoni.
- Bułki możesz przygotować dzień wcześniej. Przykryj je ściereczką aby nie wyschły lub włóż do woreczka po wystygnięciu.
- Jeśli nie masz czasu na czekanie aż ciasto wyrośnie (1 godzina) wtedy możesz nagrzać piekarnik do 40 stopni, wyłączyć, wstawić ciasto i uchylić drzwiczki piekarnika. Wyrastanie ciasta zajmie wtedy mniej więcej 20 min. A jeśli masz płytę grzewczą zrób tak jak ja : nagrzej jedna z grzałek tak by była ciepła ale nie gorąca. Wyłącz i postaw na niej metalową miskę z ciastem w środku. Przykryj miskę ściereczką. To przyspieszy czas wyrastania ciasta :)
- DLATEGO ZAWSZE PAMIĘTAJ: drożdże muszą mieć ciepło :)
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn.
Do miski wsypuję pokruszone drożdże, zalewam ciepłym mlekiem i rozpuszczam z cukrem. Teraz dodaję mąkę i mieszam aż nie będzie grudek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie do innej miski wsypuję przesianą mąkę, olej, sól. Później wyrośnięty zaczyn i ciepłe mleko. Wszystko wyrabiam około 10 min. Im dłużej tym lepiej. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się związać lub mąki jeśli nie odchodzi od rąk. Przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzam pięścią i dzielę na 3 - 4 bułki. Formuję okrągłe bułki i spłaszczam je deską. Przykrywam ścierką na 10 min do wyrośnięcia. Nie martw się ! Twoje bułki nie będą płaskie, urosną w piekarniku a dzięki temu będą miały ładny kształt.
Bułki smaruję mlekiem i sypię dodatkiem (u mnie siemię lniane). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 30 min lub do ładnego zarumienienia się ciasta.
Bułki kroimy dopiero gdy wystygną a do czasu ich konsumpcji zostawiamy przykryte ściereczką.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz