poniedziałek, 15 lutego 2016

Chutney z czerwonej cebuli (karmelizowana)


      W większości amerykańskich burgerów znajdziecie czerwoną cebulę, ale nie zwykłą ! Jest karmelizowana czyli: na cukrze brązowym lub miodzie z dodatkiem octu balsamicznego nie raz również z czerwonym winem. Pasuje również do różnego typu mięs np. pieczonej kaczki ! Jest to przepis na błyskawiczną karmelizowaną cebulę ! Zapraszam
 Chutney z czerwonej cebuli
czas przygotowania: 25 min
ilość: 1


Składniki:
  • 1 czerwona cebula pokrojona w półksiężyce
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Wskazówki:
  1. Jeśli nie posiadasz brązowego cukru to nic straconego ! Zamiast 1 łyżki brązowego cukru użyj: 1 łyżkę białego cukru lub miodu. Może być również 0,5 łyżki białego cukru i 0,5 łyżki miodu.
Wykonanie:
Na patelnię wlewamy oliwę i czekamy aż patelnia się nagrzeje. Dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę i dusimy do miękkości, Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ocet balsamiczny. Teraz mieszamy wszystko na średnim ogniu około 10 min aż cebula uzyska odpowiedni ciemny kolor a soki odparują.

Gotowe!
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz