Ten rodzaj sosu pieczarkowego pasuje do różnego rodzaju klusek, kopytek, placków oraz jako sos do makaronów i mięsa! Dodatek lubczyku sprawia, że ma lepszy smak od innych sosów pieczarkowych. Jest lekko gęsty i delikatny. Łatwy i szybki w przygotowaniu!
Sos pieczarkowy
czas przygotowania: 30 min
ilość: około 1,5 L
- 700 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 łyżka masła zwykłego
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki bulionu grzybowego lub 0,5 kostki bulionu grzybowego
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- 4 krople maggi
- 200 g śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Wskazówki:
- Jeśli nie lubisz dużych kawałków pieczarek w sosach możesz pokroić je jeszcze drobniej
- Bulion grzybowy nada lepszego i wyraźniejszego smaku. Jeśli nie masz użyj kostki grzybowej lub pomiń ten krok.
- Ja dodaję śmietanę 18% zamiast 30%. Sos jest wtedy delikatniejszy.
- Maggi dodaję tylko do koloru :)
- Sos zagęszczamy mąką pszenną - nie kukurydzianą (nie chcemy kisielu)
- Dzięki mocniejszemu przysmażeniu cebuli i pieczarek ( tak by były w niektórych miejscach mocno brązowe) nasz sos będzie miał ładniejszy kolor.
- Hartowanie śmietany - do śmietany dodajemy stopniowo gorący wywar ciągle mieszając. Do 200 g śmietany wystarczy około 3/4 szklanki. Hartujemy śmietanę zawsze ! Wszystko po to aby nie zwarzyła się w zupie lub sosie.
Wykonanie:
Pieczarki myję, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane. Wrzucam cebulę. Mieszam ją co jakiś czas.
W tym czasie kroję pieczarki w listki. Cebulę podsmażam aż lekko zbrązowieje. Dodaję wtedy pieczarki i smażę wszystko na dużym ogniu. Gdy woda odparuje, czekam aż pieczarki również lekko zbrązowieją. Teraz dodaję odrobinę soli i pieprzu (będziemy doprawiać jeszcze pod koniec gotowania sosu) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Wszystko mieszam aż masło się rozpuści i przerzucam do garnka.
Wlewam wodę i dodaję kostkę grzybową. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Do miseczki wlewam śmietanę i ją hartuję. Teraz przelewam śmietanę z powrotem do garnka w tym samym czasie mieszając. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję roztarty w dłoniach lubczyk, maggi, i trochę pieprzu i soli (odrobinę). Mieszam i próbuję.
Do miseczki wsypuję mąkę i mieszam ją z 0,5 szklanki sosu aż nie będzie grudek. Wlewam masę do sosu ciągle mieszając. Zagotowuję, próbuję i gotowe !.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz