poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sos pieczarkowy z lubczykiem i śmietaną


      Ten rodzaj sosu pieczarkowego pasuje do różnego rodzaju klusek, kopytek, placków oraz jako sos do makaronów i mięsa! Dodatek lubczyku sprawia, że ma lepszy smak od innych sosów pieczarkowych. Jest lekko gęsty i delikatny. Łatwy i szybki w przygotowaniu!


Sos pieczarkowy 
czas przygotowania: 30 min
ilość: około 1,5 L


Składniki:

  • 700 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżka masła zwykłego
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki bulionu grzybowego lub 0,5 kostki bulionu grzybowego
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 4 krople maggi
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
Wskazówki:
  1. Jeśli nie lubisz dużych kawałków pieczarek w sosach możesz pokroić je jeszcze drobniej
  2. Bulion grzybowy nada lepszego i wyraźniejszego smaku. Jeśli nie masz użyj kostki grzybowej lub pomiń ten krok. 
  3. Ja dodaję śmietanę 18% zamiast 30%. Sos jest wtedy delikatniejszy.
  4. Maggi dodaję tylko do koloru :)
  5. Sos zagęszczamy mąką pszenną - nie kukurydzianą (nie chcemy kisielu)
  6. Dzięki mocniejszemu przysmażeniu cebuli i pieczarek ( tak by były w niektórych miejscach mocno brązowe)  nasz sos będzie miał ładniejszy kolor. 
  7. Hartowanie śmietany - do śmietany dodajemy stopniowo gorący wywar ciągle mieszając. Do 200 g śmietany wystarczy około 3/4 szklanki. Hartujemy śmietanę zawsze ! Wszystko po to aby nie zwarzyła się w zupie lub sosie. 

Wykonanie: 

Pieczarki myję, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane. Wrzucam cebulę. Mieszam ją co jakiś czas.

W tym czasie kroję pieczarki w listki. Cebulę podsmażam aż lekko zbrązowieje. Dodaję wtedy pieczarki i smażę wszystko na dużym ogniu. Gdy woda odparuje, czekam aż pieczarki również lekko zbrązowieją. Teraz dodaję odrobinę soli i pieprzu (będziemy doprawiać jeszcze pod koniec gotowania sosu) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Wszystko mieszam aż masło się rozpuści i przerzucam do garnka. 

Wlewam wodę i dodaję kostkę grzybową. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Do miseczki wlewam śmietanę i ją hartuję. Teraz przelewam śmietanę z powrotem do garnka w tym samym czasie mieszając. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję roztarty w dłoniach lubczyk, maggi, i trochę pieprzu i soli (odrobinę). Mieszam i próbuję. 

Do miseczki wsypuję mąkę i mieszam ją z 0,5 szklanki sosu aż nie będzie grudek. Wlewam masę do sosu ciągle mieszając. Zagotowuję, próbuję i gotowe !.



Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz