Każdy lubi pastę jajeczną ! Ja nie raz mam na nią wielką ochotę. Jajka i majonez zawsze są w mojej lodówce więc rano na śniadanie zamiast zwykłej jajecznicy lub kanapek dobrze jest zrobić coś innego i smacznego ! :) A w dodatku wygląda niesamowicie smacznie :)
Śniadaniowa pasta jajeczna
czas przygotowania: 20 min
ilość porcji: 2
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Wskazówki:
- Z pastą jajeczną można eksperymentować. Niekiedy dodaję starty żółty ser, serek topiony, paprykę ostrą i słodką w proszku, smażone pieczarki, cebulkę a gdy nie mam szczypiorku zastępuję ją porem :)
- Nigdy jajek nie tarkuję, zawsze używam tłuczka do ziemniaków. Idzie o wiele szybciej i łatwiej :) Jeśli masz blender również możesz go użyć. Jeśli nie masz wyboru, użyj po prostu widelca.
- Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo pęknięcia jaj podczas gotowania wyciągnij je z lodówki dzień wcześniej lub 2h wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Dodaj też łyżeczkę soli do wody lub odrobinę octu - skorupka lekko zmięknie.
- Jajka możesz ugotować dzień wcześniej. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniczku.
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo czyli wkładam je do mocno gotującej się wody na 10 min i gotuję na największym gazie. Przepłukuję zimną wodą, obieram i zostawiam do ostygnięcia.
Rozdrabniam je tłuczkiem do ziemniaków, dodaję majonez, musztardę, świeżo zmieloną sól i pieprz. Dobrze mieszam i próbuję. Jeśli potrzeba dodaję więcej soli i pieprzu. Na koniec dodaję drobno pokrojony szczypiorek.
Najlepiej smakuje na grzankach z chleba razowego z pomidorem i dodatkiem szczypiorku.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz