sobota, 23 stycznia 2016

Pasta jajeczna - śniadaniowa



       Każdy lubi pastę jajeczną ! Ja nie raz mam na nią wielką ochotę. Jajka i majonez zawsze są w mojej lodówce więc rano na śniadanie zamiast zwykłej jajecznicy lub kanapek dobrze jest zrobić coś innego i smacznego ! :) A w dodatku wygląda niesamowicie smacznie :)


Śniadaniowa pasta jajeczna
czas przygotowania: 20 min
ilość porcji: 2



Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
Wskazówki:
  1. Z pastą jajeczną można eksperymentować. Niekiedy dodaję starty żółty ser, serek topiony, paprykę ostrą i słodką w proszku, smażone pieczarki, cebulkę a gdy nie mam szczypiorku zastępuję ją porem :)
  2. Nigdy jajek nie tarkuję, zawsze używam tłuczka do ziemniaków. Idzie o wiele szybciej i łatwiej :) Jeśli masz blender również możesz go użyć. Jeśli nie masz wyboru, użyj po prostu widelca.
  3. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo pęknięcia jaj podczas gotowania wyciągnij je z lodówki dzień wcześniej lub 2h wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Dodaj też łyżeczkę soli do wody lub odrobinę octu - skorupka lekko zmięknie. 
  4. Jajka możesz ugotować dzień wcześniej. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniczku.
Wykonanie:

Jajka gotuję na twardo czyli wkładam je do mocno gotującej się wody na 10 min i gotuję na największym gazie. Przepłukuję zimną wodą, obieram i zostawiam do ostygnięcia. 

Rozdrabniam je tłuczkiem do ziemniaków, dodaję majonez, musztardę, świeżo zmieloną sól i pieprz. Dobrze mieszam i próbuję. Jeśli potrzeba dodaję więcej soli i pieprzu. Na koniec dodaję drobno pokrojony szczypiorek.

Najlepiej smakuje na grzankach z chleba razowego z pomidorem i dodatkiem szczypiorku. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz