poniedziałek, 25 stycznia 2016

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym



       Często mam ochotę na coś bez mięsa. Jestem z tych osób, które uwielbiają każdego rodzaju kluski, placki, pierogi ... Czyli wszystko co mączne :) Placki ziemniaczane często robiła moja babcia i właśnie z jej przepisu korzystam ! A sos pieczarkowy ... delikatny z dodatkiem lubczyku :) Pychota



Placki ziemniaczane
czas przygotowania: 30 min
ilość: 13 sztuk


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • spora ilość soli
  • pieprz
  • Olej lub masło klarowane do smażenia 
Przepis na sos pieczarkowy szybki i łatwy:  Sos pieczarkowy z lubczykiem

Wskazówki:
  1. Osobiście używam maszynki do tarkowania i krojenia. Jest o wiele szybciej i łatwiej! Jeśli nie posiadasz użyj po prostu tarki.
  2. Dzięki temu, że tarkuję ziemniaki również na grubych oczkach placki są bardziej chrupiące.

Wykonanie:

3/4 ziemniaków tarkuję na oczkach przeznaczonych do tarkowania ziemniaków: 

W moim przypadku:


Lub:


Na tych samych oczkach trę cebulę. Resztę ziemniaków tarkuję na grubych oczkach. Masę wrzucam na sitko i lekko odciskam soki koniecznie nad jakimś naczyniem. Masę wrzucam z powrotem do miski. Z naczynia, nad którym odciskaliśmy ziemniaki wylewamy soki a mąkę ziemniaczaną, która osadziła się na dnie naczynia przelewam do masy ziemniaczanej ;) 

Dodaję rozbełtane jajka, sól pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam i smażę placki na mocno rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju. Formuję średniej wielkości placki i dość cienkie aby łatwiej się obracało i aby nie były surowe w środku :) 

Po usmażeniu wykładam je na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu. 

Podawać z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną lub śmietaną z cukrem ! 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz