Często mam ochotę na coś bez mięsa. Jestem z tych osób, które uwielbiają każdego rodzaju kluski, placki, pierogi ... Czyli wszystko co mączne :) Placki ziemniaczane często robiła moja babcia i właśnie z jej przepisu korzystam ! A sos pieczarkowy ... delikatny z dodatkiem lubczyku :) Pychota
Placki ziemniaczane
czas przygotowania: 30 min
ilość: 13 sztuk
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- spora ilość soli
- pieprz
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Przepis na sos pieczarkowy szybki i łatwy: Sos pieczarkowy z lubczykiem
Wskazówki:
- Osobiście używam maszynki do tarkowania i krojenia. Jest o wiele szybciej i łatwiej! Jeśli nie posiadasz użyj po prostu tarki.
- Dzięki temu, że tarkuję ziemniaki również na grubych oczkach placki są bardziej chrupiące.
Wykonanie:
3/4 ziemniaków tarkuję na oczkach przeznaczonych do tarkowania ziemniaków:
W moim przypadku:
Lub:
Na tych samych oczkach trę cebulę. Resztę ziemniaków tarkuję na grubych oczkach. Masę wrzucam na sitko i lekko odciskam soki koniecznie nad jakimś naczyniem. Masę wrzucam z powrotem do miski. Z naczynia, nad którym odciskaliśmy ziemniaki wylewamy soki a mąkę ziemniaczaną, która osadziła się na dnie naczynia przelewam do masy ziemniaczanej ;)
Dodaję rozbełtane jajka, sól pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam i smażę placki na mocno rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju. Formuję średniej wielkości placki i dość cienkie aby łatwiej się obracało i aby nie były surowe w środku :)
Po usmażeniu wykładam je na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu.
Podawać z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną lub śmietaną z cukrem !
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz