Jak zwykle zima w tym roku zaskoczyła wszystkich (nie tylko drogowców). Gdy wracam do domu z mrozu za każdym razem mam ochotę na coś rozgrzewającego ;) Dzisiejsza propozycja to gorąca czekolada z amaretto. Szybko, łatwo i napraaaaawdę pysznie... :)
Gorąca czekolada
czas przygotowania: 15 min
ilość: 4 - 5 porcji
Składniki:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki syropu amaretto
- 200 ml śmietanki 30% - 36%
- 300 ml mleka
- 30 g ciemnego kakao (bez cukru)
- 150 ml śmietanki 30% - 36%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- wiórki białej i gorzkiej czekolady
- cynamon
- siekane orzechy
- laski z czekolady (ja użyłam o smaku pomarańczowym)
- Jeśli chcesz czekoladę "z prądem" użyj likieru amaretto
- Najlepiej użyć mleka o większej zawartości tłuszczu np. 3,2 %
- Uważaj aby nie "przebić" bitej śmietany. Zawsze ubijaj mocno schłodzoną śmietankę. Miksuj ją na najwyższych obrotach a gdy będzie już gęsta zmniejsz obroty. Nie miksuj jej jeśli będzie już sztywna bo może się zwarzyć i rozwarstwić a co gorsza może wyjść Ci masło :) Jeśli niestety śmietana się rozwarstwi możesz ją uratować - wrzuć wszystko do garnka i zagotuj. Zostaw do ostygnięcia i spróbuj jeszcze raz !
- Jeśli cukier puder dodasz od razu do śmietanki zmniejszysz prawdopodobieństwo zwarzenia się śmietanki
Mleko zagotowujemy w garnuszki wraz ze śmietanką. Po zagotowaniu dodajemy kakao oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zmniejszamy gaz na najmniejsza moc i wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady.
Bita śmietana:
Do miseczki wlewamy śmietankę i cukier puder. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach aż wyjdzie nam sztywna bita śmietana.
Do filiżanek dodaj po 1 łyżce amaretto. Wlej gorącą czekoladę, nałóż bitą śmietanę (ja użyłam rękawa cukierniczego). Posyp cynamonem, wiórkami czekoladowymi, orzechami i włóż dwie laski z czekolady
Podawaj na gorąco i od razu !
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz