Uwielbiam ten deser ! Jest lekki i bardzo smaczny :) Każde sezonowe owoce pasują do niego idealnie. Dziś propozycja z bananem, w lato spróbuj z jagodami malinami ;) Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Posiadają mnóstwo składników odżywczych i mineralnych oraz małą ilość kalorii. Oprócz tego są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i białka. Nasiona dostaniesz w większych sklepach spożywczych a na pewno w sklepach ze zdrową żywnością :)
Pudding kakaowy z Chia
czas przygotowania: 10 min + czas napęcznienia nasion
ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 banany
- 1/3 szklanki nasion Chia
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis na blogu)
- 6 łyżek ulubionej Granoli
- banan
- wiórki białej i ciemnej czekolady
- ulubione orzechy
Wskazówki:
- Puddingi z Chia popularne są wśród wegan. Dlatego zwykłe mleko możesz zastąpić innym roślinnym: ryżowy, sojowym czy migdałowym
- Cukier puder możesz zamienić na coś bardziej "fit" np. ksylitol czy miód.
- Dodaj swoje ulubione owoce !!!
- Jeśli używasz kakao słodkiego uważaj z cukrem pudrem. Najlepiej spróbować po połączeniu wszystkich składników.
Wykonanie:
Nasionka łączymy z mlekiem, kakao, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki lub na kilka godzin mieszając co jakiś czas. Nasza masa musi być gęsta jak pudding czy budyń.
Następnie masę miksujemy blenderem (nie jest to konieczne).
Przekładamy do szklaneczek:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz