czwartek, 21 stycznia 2016

Bita śmietana - jak ubić by się nie zwarzyła ?


      Od wielu osób usłyszałam : " Nigdy jeszcze nie udało mi się dobrze ubić śmietany ". Dziś postaram się pomóc Wam w idealnym przygotowaniu bitej śmietany. Nie załamuj się jeśli bita śmietana Ci się zwarzy: zawsze możesz ją odratować i spróbować jeszcze raz !!! Mam nadzieję, że moje rady pomogą Wam w przygotowaniu idealnej bitej śmietany oraz kremów do tortów. Zapraszam :)


  1. Śmietana się "warzy" a nie "waży" :) Nie zrobiłam błędu ortograficznego. W słowniku języka polskiego można znaleźć iż warzyć dawniej oznaczało nic innego jak gotować np. "warzyć piwo". Ważyć odnosi się do określania wagi czegoś. 
  2. Zwarzona śmietanka - inaczej "rozwarstwiona". Jeśli zbyt długo ją ubijasz cząsteczki tłuszczu oddzielają się od reszty a w rezultacie wychodzi masło :D


Jak ubić śmietanę ?


Uwierzcie, że to nie jest trudne ! :)

  1. Do ubijania używamy śmietanki (nie śmietany). Śmietanką nazywamy słodką śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu: od 30% w górę. Najczęściej w sklepach opisana jest jako śmietanka do ciast, deserów a nawet zup. Śmietana jest kwaśna i ma mniejszą zawartość tłuszczu: zazwyczaj używamy 12% lub 18%. 
  2. Przed ubiciem nasza śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Zostaw ją na noc w lodówce lub minimum na 3 godziny. Wtedy masz pewność, że śmietanka jest gotowa do ubicia. Nie wkładaj jej do zamrażarki... Zamrożona i odmrożona też się nie ubije.
  3. Nigdy nie mieszaj śmietanek o różnej zawartości tłuszczu oraz z różnych producentów. To może się nie udać. 
  4. Dobrze by było gdyby metalowa miska lub garnek również były schłodzone. (Wciąż zmniejszamy ryzyko zwarzenia się śmietanki)
  5. Śmietankę zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie gęstnieć zmniejszamy je.
  6. Jeśli dodajesz substancje słodzące najlepiej użyć cukru pudru. Dodaję go na samym początku! ( zmniejszamy ryzyko zwarzenia się śmietanki).
  7. Nigdy nie dodawaj gorących płynów czy innych produktów do bitej śmietany.
  8. Najczęstsze połączenie: bita śmietana + roztopiona czekolada ! Gdy ją dodajesz uważaj by nie była gorąca i nie mieszaj mikserem lecz delikatnie łyżką lub sylikonową łopatką.
  9. Ja nigdy nie dodaję śmietan-fixów :) Po co? Teraz już potrafisz sam ubić prawidłwo bitą śmietanę !
Co zrobić gdy śmietanka już się zwarzy ? 

Wspólnie ją odratujemy !

  1. Gdy śmietanka dopiero zaczyna się warzyć czyli na powierzchni pojawiają się grudki wyłącz mikser ! Teraz dodajemy 2 łyżki gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego. Delikatnie i powoli mieszamy aż wszystko się dobrze połączy. Oczywiście przy użyci łyżki - nie włączaj już miksera :D
  2. Jeśli za śmietanka za mocno się rozwarstwiła musimy przywrócić ją do początkowej konsystencji. Przełóż wszystko do garnka i podgrzej aż uzyskasz jednolity płyn. Do tego dodajemy 1 łyżkę żelatyny uprzednio roztopionej w 1/3 szklanki wrzącej wody. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Masa staje się sztywna więc baaardzo mocno to zmiksujcie i dodajcie 2 łyżki gęstego jogurtu lub serka oraz 2 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie). Jeśli mocno wszystko zmiksujesz nie będzie już galaretowatych grudek a krem idealnie nadaje się jako masa do tortów i ciast. 
Kremy na bazie bitej śmietany

Z cukrem pudrem:

  • Na 500 ml śmietanki dodaję około 3 duże łyżki cukru pudru. Dodaj więcej lub mniej. Spróbuj jak lubisz :)

Z dodatkiem serków:
  • Tak jak wcześniej: dodajemy serek mascarpone lub serek homogenizowany smakowy. Delikatnie mieszamy łyżką. Masa będzie bardziej gęsta a dodatkowo smakowa! Nadaje się do tortów :)
Z innymi dodatkami: 

  • Roztopiona czekolada, soki, barwniki, owoce całe lub zmiksowane. Nigdy nie dodawaj ciepłych składników i pamiętaj : wszystko mieszamy delikatnie łyżką.

Z żelatyną: 

  • Roztapiamy 1 łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki gorącej (wrzącej) wody. Czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej aby nie była gorąca i dodajemy do mocno ubitej bitej śmietany (500 ml). Mieszamy powoli i delikatnie. Taką masą możemy przekładać tort lub ułożyć ją na wierzchu ! Będzie gęsta i twardsza. Tort będzie się dobrze kroił :)
Mam nadzieję, że pomogłam Wam w przygotowaniu bitej śmietany. Teraz sam spróbuj !

Jeśli macie jakieś pytania zapraszam do komentowania wpisu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz