sobota, 16 stycznia 2016

Czekolada w cieście francuskim



 Pyszny i szybki deser.. doskonały na ciepło i zimno ! Środek tygodnia, przychodzą goście a Ty nie masz co postawić na stół? Nic szybszego nie wymyślisz !

Czekolada w cieście francuskim
czas przygotowania: 5 min + czas pieczenia
ilość: 1 tabliczka



Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 garstka drobno krojonych orzeszków ziemnych
  • 1 jajko
Wskazówka:
  1. Czekolada może być taka jak chcesz, nie musi być z najwyższej półki. Ja użyłam z Milki mlecznej czekolady. Może być z orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.
  2. Ciasta francuskiego nie użyjesz całego. Z pozostałości możesz zrobić słodkie ciastka
Wykonanie:

Tabliczkę czekolady wyłożyć na ciasto francuskie. zrobić nacięcia po obu stronach czekolady tak jak na zdjęciach:



Paski ciasta po kolei na zmianę zakładamy na czekoladę zaczynając od góry.




Paski ciasta nie mogą być za długie, muszą tylko zakrywać czekoladę, nie mogą się zawijać ponieważ może to spowodować rozklejanie się ciasta podczas pieczenia.

Ciasto smarujemy dokładnie pędzelkiem namoczonym w roztrzepanym jajku i posypujemy ulubionymi orzeszkami.


Nasze ciasteczko kładziemy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min lub do zarumienienia się ciasta.

Gotowe !


Smacznego !


2 komentarze: