sobota, 2 stycznia 2016

Niecodzienny sposób na tradycyjny kotlet schabowy


        Tradycyjny, polski, niedzielny obiad czyli kotlet schabowy nie zawsze musi smakować tak samo ! Kotlety schabowe jako danie obiadowe podawane jest również w najlepszych polskich restauracjach - sztuką jest zrobienie go tak, by każdy się nim zachwycał ! Od dziś tradycyjny, niedzielny obiad nie będzie taki zwykły ...


Schabowy z surówką z pora
czas przygotowania: 1 h
ilość porcji: 3

Składniki: 
  •  3 porcje schabu (podzielone na 3 kotlety)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 szklanka mleka 
  • 0,5 cebuli białej lub czerwonej
  • 1 biała i jasnozielona część pora
  • 2 średniej wielkości twarde jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz (do przyprawienia surówki i kotletów)
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 1,2 L wody
  • 1 łyżeczka soli (do posolenia wody na ziemniaki)
  • 1/3 pęczka świeżego kopru
  • do smażenia smalec/olej roślinny/oliwa z oliwek/masło klarowane
Wskazówki:
  1. Dzięki długiemu moczeniu w mleku mięso stanie się mięciutkie i delikatne. Z dodatkiem cebuli ma niesamowity smak i ładny aromat. Im dłużej moczą się w mleku tym mięso jest bardziej kruche.
  2. Gdy użyjesz cebuli białej - smak mięsa będzie bardziej ostry. Czerwona cebula jest delikatniejsza i słodsza. Spróbuj w obu wersjach lub wymieszaj dwie cebule ze sobą!
  3. Ja wybieram do sałatek i surówek twarde i słodko-kwaśne rodzaje jabłek typu Reneta czy Ligol
  4. Starkowane jabłka zawsze pokryj niewielką ilością soku z cytryny! Najlepszy sposób by jabłka nie czerniały
  5. Kotlety przed panierowaniem możesz posmarować z jednej strony musztardą ! 
  6. Surówkę z pora możesz podać w wersji bardziej gęstej: - sam majonez bez jogurtu - idealna jako sałatka lub pasta; - pół na pół majonez i jogurt - delikatniejsza i lżejsza najlepsza jako surówka; z samym jogurtem naturalnym - wersja dla tych fit :D
  7. Do smażenia kotletów wieprzowych najlepiej pasuje smalec lecz nie każdy za nim przepada. Możesz użyć również masła klarowanego, oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (staram się unikać)
 Wykonanie: 

Dzień wcześniej lub najpóźniej około 1,5 h przed podaniem obiadu przygotuj mięso.
Kotlety rozbij obustronnie tłuczkiem przez folię aby mięso nie przykleiło się do tłuczka i aby nie pryskało. Każdą stronę mięsa oprósz solą i pieprzem ( ja używam świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz soli himalajskiej)  
Tak przygotowane kotlety włóż do płaskiego pojemniczka lub miseczki, zalej szklanką mleka (lub większą ilością tak aby mięso zostało przykryte) oraz dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Przykryj i odstaw na całą noc lub minimum 1,5 h.



W trakcie marynowania się mięsa przygotowujemy surówkę. Przyznam, że jest to jedna z moich ulubionych !

Surówka z pora:

Por oddzielamy od zielonej części (nie wyrzucaj jej! przyda Ci się do gotowania zup), przekrawamy do na pół wzdłuż i płuczemy, ponieważ w wielu z nich możecie znaleźć piach. Kroimy na półksiężyce i wsypujemy do miski. 


Jabłka obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Wsypujemy do miski z porem i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy i dodajemy majonez z jogurtem naturalnym (przeczytaj wskazówki pkt. 6).
Przyprawiamy łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw jeszcze aż będzie dla Ciebie odpowiednia. Przykryj folią i odstaw na minimum 20 min w lodówce aby smaki się przegryzły.


Teraz obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze części. Dobrze płuczemy w ziemnej wodzie i wrzucamy je do garnka. Wlewamy wody tyle, aby tylko zakrywała ziemniaki i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na największym gazie do miękkości (czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaka, u mnie około 15-20 min). Sprawdzaj widelcem kiedy są miękkie.

Roztrzepujemy jedno jajko trzepaczką lub widelcem lub mikserem. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą do obtoczenia kotletów. Kotlety odsączamy z mleka i cebuli i panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy wybrany przez Was tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron.

Gdy kotlety będą już prawie gotowe odcedzamy ziemniaki z wody i podgrzewamy je chwile w garnku na gazie aby wyparował z nich nadmiar wody (około 30 sekund podrzucając je co jakiś czas w garnku aby się nie przypaliły). Dodajemy sporą łyżkę masła i ugniatamy dobrze ziemniaki. Na koniec posypać je świeżym koprem.

Kotlety usmażone, surówka zrobiona, ziemniaki ugotowane, niedzielny obiad gotowy !

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz