Nie wiem jak u Was ale w moim rodzinnym domu wigilię rozpoczyna się aromatycznym barszczem czerwonym. No cóż ... to już najwyższa pora na stworzenie swojego zakwasu buraczanego. Święta zbliżają się wielkimi krokami a my dopiero zabieramy się za wigilijne zakupy. Ale spokojnie ! Wszystko pod kontrolą !! Jeśli dziś wykonasz ten zakwas, na pewno do czasu świąt zdąży się zakisić a Ty będziesz zachwycona smakiem wykonanego przez Ciebie barszczu czerwonego. Tylko dzięki zakwasowi wydobędziesz z barszczu najcudowniejszy aromat i smak !
Zakwas na wigilijny barszcz
ilość: 2,5 l
czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 1 kg surowych buraków
- pół główki czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 1/3 opakowania majeranku
- 1 łyżka soli
- 3 suszone piętki chleba razowego
- 2 - 2,5 l wrzącej wody
Wskazówki:
- Do zakwaszenia buraków użyj kamionki (gliniany garnek) lub dużego szklanego słoja
- Po 5 dniach kiszenia spróbuj zakwasu. Jeśli odpowiada Ci już jego smak możesz go odlać, jeśli nie poczekaj do 10 dnia
- Uważaj aby nie pojawiła się pleśń - wcześniej naczynie sparzyć wrzącą wodą
- Garnka nie przykrywaj lub przykryj tylko oddychającą szmatką - gazą
- Co jakiś czas zamieszać zakwas
- Nie przejmuj się jeśli zakwas będzie za mało słony. Pamiętaj, że będziesz robić z niego barsz i również go doprawiasz ! :)
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Ja pokroiłam je na tarce elektrycznej przeznaczonej do krojenia (funkcja krajalnicy).
Czosnek obieramy i kroimy w plastry (nierówne, po prostu nie wrzucaj całych ząbków czosnku).
Wszystko wrzucamy do glinianego naczynia wraz z przyprawami i chlebem oraz zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 dni. :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz