sobota, 19 grudnia 2015

Zakwas na barszcz wigilijny



     Nie wiem jak u Was ale w moim rodzinnym domu wigilię rozpoczyna się aromatycznym barszczem czerwonym. No cóż ... to już najwyższa pora na stworzenie swojego zakwasu buraczanego. Święta zbliżają się wielkimi krokami a my dopiero zabieramy się za wigilijne zakupy. Ale spokojnie ! Wszystko pod kontrolą !! Jeśli dziś wykonasz ten zakwas, na pewno do czasu świąt zdąży się zakisić a Ty będziesz zachwycona smakiem wykonanego przez Ciebie barszczu czerwonego. Tylko dzięki zakwasowi wydobędziesz z barszczu najcudowniejszy aromat i smak !
Zakwas na wigilijny barszcz
ilość: 2,5 l
czas przygotowania: 15 min

Składniki:
  • 1 kg surowych buraków
  • pół główki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/3 opakowania majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 3 suszone piętki chleba razowego
  • 2 - 2,5 l wrzącej wody
Wskazówki:
  1. Do zakwaszenia buraków użyj kamionki (gliniany garnek) lub dużego szklanego słoja
  2. Po 5 dniach kiszenia spróbuj zakwasu. Jeśli odpowiada Ci już jego smak możesz go odlać, jeśli nie poczekaj do 10 dnia
  3. Uważaj aby nie pojawiła się pleśń - wcześniej naczynie sparzyć wrzącą wodą
  4. Garnka nie przykrywaj lub przykryj tylko oddychającą szmatką - gazą
  5. Co jakiś czas zamieszać zakwas
  6. Nie przejmuj się jeśli zakwas będzie za mało słony. Pamiętaj, że będziesz robić z niego barsz i również go doprawiasz ! :)
Wykonanie: 

 Buraki obieramy i kroimy w plastry. Ja pokroiłam je na tarce elektrycznej przeznaczonej do krojenia (funkcja krajalnicy). 
Czosnek obieramy i kroimy w plastry (nierówne, po prostu nie wrzucaj całych ząbków czosnku).
Wszystko wrzucamy do glinianego naczynia wraz z przyprawami i chlebem oraz zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 dni. :)

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz