niedziela, 20 grudnia 2015

Krokiety na dwa smaki



         Dzisiaj przygotowałam dla Was krokiety w wersji tradycyjnej - z kapustą i grzybami oraz w nowej odsłonie - z pieczarkami i serem. Te drugie kryją w sobie tajemniczy składnik, który zadziwi każdego, kto ich spróbuje :) Niestety, jak większość z nas wie, dania wigilijne potrafią zająć sporą ilość czasu... ale nie przejmuj się, uwierz, że dla tych krokietów warto ! Zachęcam do przeczytania przepisu i wykonania obu wersji moich krokietów !!!
Krokiety na dwa smaki
czas przygotowania: 1,5 h
ilość: 33 szt.

Składniki:

Naleśniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jaja wielkość L
  • 1,2 l mleka
  • 0,75 l wody gazowanej
  • 7 łyżek oleju
Kapusta z grzybami:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2,5 szt. średniej wielkości cebul
  • 1 l wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej do smażenia cebuli
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • 2 łyżeczki pieprzu
Pieczarki z serem:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2,5 szt. średniej wielkości cebul
  • 30 dkg ostrego sera cheddar (lub podobny)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Wykonanie:

Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Gotujemy do miękkości (u mnie 1 h) a jeśli woda wcześniej wyparuje znowu dolewamy wrzątku tak, aby kapusta się nie przypaliła i miała w czym gotować. Ja użyłam gotowej kapusty z wiaderka:


Gdy będzie już miękka odcedzamy ją na sito, czekamy aż ostygnie i odciskamy z niej nadmiar wody.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach lub jeśli masz elektryczną maszynkę możesz jej użyć. Smażymy je a gdy woda z pieczarek wyparuje dodajemy klarowane masło.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z 1 łyżeczką Vegety. Po usmażeniu łączymy ją z wcześniej usmażonymi pieczarkami i dodajemy 1 łyżeczkę pieprzu.

Farsz z cebuli i pieczarek dzielimy na pół. Jedną połowę użyjemy do krokietów z kapustą a drugą do krokietów z serem.

Kapustę mielimy na maszynie o grubych oczkach i dodajemy ją do pierwszej części farszu. Dodajemy 1 łyżeczkę pieprzu do smaku. GOTOWE.


Do drugiej części dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz 1 łyżeczkę pieprzy. Farsz ma być dość ostry. Rozmaryn to tajemniczy składnik. Nie może być go zbyt wiele aby nie dominował w naszym farszu, ma być lekko wyczuwalny. 1 łyżeczkę rozmarynu rozcieram mocno w moździerzu na pył i dodaję do farszu. GOTOWE


Przygotowujemy naleśniki. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki. Rozgrzej mocno patelnię do naleśników i i posmaruj ją (tylko raz). Ja używam patelni do naleśników o średnicy 26 cm. Z podanej wcześniej proporcji wychodzi 33 szt. placków.


Teraz zawijamy oba farsze w naleśniki w następujący sposób:

Teraz farsz na pewno nie będzie wysypywał się z naleśników ! 

Tak przygotowane krokiety możemy zamrozić a przed podaniem zapanierować je w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju :) 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz