Dziś coś na słodko ! Są to róże w cieście francuskim - bardzo proste i szybkie w wykonaniu a niesamowicie wyglądają. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć ... zapraszam ;)
Jabłkowe róże
ilość: 14 szt.
czas przygotowania: 20 min + czas pieczenia
Składniki:
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 4 szt jabłek z czerwoną skórką
- dżem morelowy lub marmolada różana/wieloowocowa
- cynamon
- 2 łyżki cukru białego + do posypania ciasta
- cukier puder
- 1 szklanka wody
- sok z połowy cytryny
Wskazówki:
- Jabłka wybierz te z czerwoną skórką i twarde , nie te kruche. Dzięki ładnej skórce uzyskasz lepszy efekt róży. Plastry kruchego jabłka przy zwijaniu mogą się połamać - czego nie chcemy.
- Dzięki cytrynie nasze jabłka staną się bardziej elastyczne i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że przy zwijaniu pękną.
- Wykładając jabłka na ciasto zostaw sobie około 1,5 cm wolnego brzegu ciasta - będzie się łatwiej zawijało
- Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami aby mieć pewność, że Twoje różyczki nie przywrą do formy
- Jeśli nie posiadasz w domu takiej formy nie przejmuj się. Zastąp ją dowolnym naczyniem, które nadaje się do piekarnika i ułóż w nim róże również w papilotkach najlepiej tak, by każda róża się ze sobą stykała nie pozostało wolne miejsce.
Wykonanie:
Najpierw przygotujemy jabłka. Każde dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wykrawamy gniazda nasienne i dalej kroimy w cienkie półksiężyce (około 3 mm). W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soku z cytryny i cukru. Wrzucamy pokrojone jabłka i gasimy ogień oraz przykrywamy garnek. Jabłka zostawiamy na około 3 min (co jakiś czas mieszać i sprawdzać czy są już odpowiednio elastyczne. Tak przygotowane jabłka odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Przygotowujemy ciasto francuskie. Ja je delikatnie rozwałkowuję po długości aby ciasto nie było aż tak grube. Dzielę je na 14 pasków na krótszym boku. Każdy pasek smaruję pędzelkiem wybranym przeze mnie dodatkiem : dżemem morelowym, marmoladą lub obsypuję po długości cukrem i cynamonem (wybierz swoją wersję lub zrób wszystkie i spróbuj, która najbardziej Ci smakuje).
Jabłka układam na każdym pasku tak by lekko na siebie nachodziły i aby górna ich część lekko wystawała zza ciasta.
Teraz najważniejsza część : zwijaj ciasto delikatnie aby kawałki jabłek nie wysunęły się ale też odpowiednio je dociskaj aby podczas pieczenia nie otworzyły się.
Po upieczeniu daj różyczką wystygnąć i kolejno posyp je cukrem pudrem
Smacznego !!! ;)
Wiesz, że możesz wykonać różyczki na słono? Czekajcie na kolejne przepisy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz