Pierwsze danie na wigilijnym stole. Lekko pikantny, trochę kwaśny, z dodatkiem grzybowego bulionu. Bez tego dania Wigilia się nie odbędzie. Jeśli u Ciebie w domu tradycją jest podanie zupy grzybowej, spróbuj tego przepisu ! Jest to połączenie barszczu czerwonego na zakwasie oraz bulionu grzybowego !
Wigilijny barszcz
czas przygotowania: 1,5 h
ilość: 3,5 l
Składniki:
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 0,5 malutkiego selera
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki
- 1 zielona część pora
- 5 listków laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki majeranku
- 2,5 l zakwasu z buraków (przepis znajdziesz wcześniej)
- 2 l zimnej wody
- 1 łyżeczka Vegety Natur
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 0,5 l bulionu grzybowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki:
- Bulion zawsze gotuję tak jak rosół. Zaczynam od ziemnej wody i gotuję na wolnym ogniu około godziny.
- Bulion grzybowy najlepiej zostawić sobie po ugotowaniu suszonych grzybów do uszek. Jeśli takiego nie posiadasz dodaj do barszczu po prostu kilka suszonych grzybków
- Jeśli Twoja zupa straci kolor - zrobi się mocno brązowa, przed podaniem gdy będziesz ją podgrzewać dodaj jednego, surowego, startego buraka
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek wcześniej rozcierając go w dłoniach. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy Vegetę lub inną warzywną przyprawę.
Gotujemy jak rosół: na wolnym ogniu pod przykryciem około 1h.
Zakwas przecedzamy przez sito aby nie było w nim przypraw oraz części buraków.
Gdy bulion warzywny będzie już gotowy odcedzam go przez sito i gazę. Dodaję łyżeczkę czarnego pieprzu oraz bulion grzybowy.
Wszystko zagotować. Dodajemy wyciśnięty czosnek, cukier oraz cały zakwas z buraków. Próbujemy. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli i nic więcej. W tym roku mój zakwas wyszedł idealnie kwaśny. Po dodaniu zakwasu zupy już nie gotujemy ponieważ może stracić swój piękny bordowy kolor.
Podawać z uszkami z grzybami ! (przepis znajdziesz na moim blogu - użyj wyszukiwarki)
Gotowe ! Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz