środa, 23 grudnia 2015

Wigilijny barszcz


    Pierwsze danie na wigilijnym stole. Lekko pikantny, trochę kwaśny, z dodatkiem grzybowego bulionu. Bez tego dania Wigilia się nie odbędzie. Jeśli u Ciebie w domu tradycją jest podanie zupy grzybowej, spróbuj tego przepisu ! Jest to połączenie barszczu czerwonego na zakwasie oraz bulionu grzybowego !

Wigilijny barszcz
czas przygotowania: 1,5 h
ilość: 3,5 l



Składniki:
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,5 malutkiego selera
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki
  • 1 zielona część pora
  • 5 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2,5 l zakwasu z buraków (przepis znajdziesz wcześniej)
  • 2 l zimnej wody
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 l bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki:
  1. Bulion zawsze gotuję tak jak rosół. Zaczynam od ziemnej wody i gotuję na wolnym ogniu około godziny. 
  2. Bulion grzybowy najlepiej zostawić sobie po ugotowaniu suszonych grzybów do uszek. Jeśli takiego nie posiadasz dodaj do barszczu po prostu kilka suszonych grzybków
  3. Jeśli Twoja zupa straci kolor - zrobi się mocno brązowa, przed podaniem gdy będziesz ją podgrzewać dodaj jednego, surowego, startego buraka

Wykonanie:

Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek wcześniej rozcierając go w dłoniach. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy Vegetę lub inną warzywną przyprawę. 

Gotujemy jak rosół: na wolnym ogniu pod przykryciem około 1h.

Zakwas przecedzamy przez sito aby nie było w nim przypraw oraz części buraków. 

Gdy bulion warzywny będzie już gotowy odcedzam go przez sito i gazę. Dodaję łyżeczkę czarnego pieprzu oraz bulion grzybowy. 

Wszystko zagotować. Dodajemy wyciśnięty czosnek, cukier oraz cały zakwas z buraków. Próbujemy. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli i nic więcej. W tym roku mój zakwas wyszedł idealnie kwaśny. Po dodaniu zakwasu zupy już nie gotujemy ponieważ może stracić swój piękny bordowy kolor. 

Podawać z uszkami z grzybami ! (przepis znajdziesz na moim blogu - użyj wyszukiwarki)

Gotowe ! Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz