środa, 23 grudnia 2015

Kompot z suszu


     Czy u was podczas Wigilii pije się kompot z suszu ? U mnie zawsze ! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować lub przygotować zróbcie krok do przodu i przyrządźcie go sami ! Znam osoby, które nie specjalnie przepadają za tym napojem ale dziś przygotowałam go tak aby smakował nawet najmłodszym :) Przecież każdy lubi jabłka, gruszki i cynamon... Zachęcam do przeczytania wpisu i wykonania kompotu !
Kompot z suszu
czas przygotowania: 1,5 h
ilość: 3 l

Składniki:
  • 25 dkg plastrów suszonych jabłek
  • 25 dkg suszonych śliwek
  • 25 dkg plastrów suszonych gruszek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4,5 l gorącej wody + 2,5 l
  • 10 całych goździków
  • 5 plastrów świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wskazówki:
  1. Kompot przygotuj sobie dzień przed Wigilią
  2. Jeśli zamierzasz zostawić owoce w kompocie by każdy mógł je zjeść kup śliwki bez pestek. Jeśli nie potrzebujesz tych suszonych owoców po ugotowaniu, kup śliwki z pestkami (są o wiele tańsze) oraz najtańsze suszone jabłka i gruszki.

Wykonanie:

Suszone owoce umyj w misce. Przełóż je do dużego garnka i zalej 4,5 l wrzącej wody oraz dodaj cukier. Odstaw na całą noc.


Kolejnego dnia dolewam 2,5 l wrzącej wody, ponieważ suszone owoce wchłonęły sporą jej ilość przez noc. Dodaję goździki, cynamon, cukier wanilinowy i imbir. Jeśli posiadasz w domu laski wanilii, przekrój jedną wzdłuż i wrzuć do kompotu. Lubisz anyż? Ja bardzo. Możesz dodać 1 - 2 gwiazdek anyżu. 
Kompot gotuję przez 1 h na wolnym ogniu. 
Po ugotowaniu dodaję sok z cytryny, mieszam i przecedzam kompot przez sito. Przelewam go do butelek i trzymam w lodówce. 

Najlepiej smakuje na zimno !
Jeśli chcesz, zostaw suszone owoce i każdemu do szklanki możesz odrobinę dorzucić i zalać kompotem, niektórzy na pewno się nimi poczęstują ;)

Przed podaniem wrzuć do szklanek po dwa goździki. Kompot będzie niesamowicie aromatyczny :)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz