Makiełki - to połączenie mielonego maku z bakaliami, miodem i kandyzowaną skórką pomarańczy i makaronem łazanki. Jest jedynym, prawdziwym daniem na słodko na stole wigilijnym :) Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest to jedno z ulubionych świątecznych dań :) Są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu !
Makiełki
czas przygotowania: 30 min
ilość: 2 duże miseczki
Składniki:
- 200 g mielonego maku
- 100 g mieszanki bakaliowej studenckiej
- 0,5 kostki masła (100 g)
- 2 duże łyżki miodu naturalnego wielokwiatowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g kondensowanej skórki pomarańczy
- 60 g słupków migdałów
- 30 g siekanych orzechów nerkowca
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 5 łyżek mleka
- 500 g makaronu łazanki
Wskazówki:
- Jeśli w Twoim sklepie nie ma maku mielonego możesz kupić zwykły mak i zmielić go na maszynie do mielenia mięsa
- Miodu użyjcie jakiego chcecie, najlepiej aby był naturalny. Ja nie dodaję gryczanego ponieważ ma specyficzny mocny smak nie pasujący do tego dania
- Jeśli posiadasz możesz dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii zamiast cukry wanilinowego
- Masę możesz zrobić dzień przed podaniem
- Rodzynki sułtańskie są jaśniejsze od klasycznych oraz bardziej miękkie i delikatniejsze dzięki temu nie ma potrzeby moczenia ich przed dodaniem do masy
Wykonanie:
W garnku na małym ogniu roztopić masło z miodem.
Dodać mieszankę studencką, cukier wanilinowy, kandyzowane skórki pomarańczy, migdały, orzechy nerkowca, rodzynki. Wszystko prażyć około 10 min na małym ogniu.
Dodać mielony mak, wszystko dobrze wymieszać, podgrzać i dodać 5 łyżek mleka.
Podgrzać około 2 min. Gotowe !
Makaron łazanki ugotować przed podaniem w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wrzucić do garnka z wcześniej przygotowaną masą i wymieszać. Jeśli istnieje taka potrzeba dodaj kilka łyżek mleka :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz