środa, 23 grudnia 2015

Makiełki !



      Makiełki - to połączenie mielonego maku z bakaliami, miodem i kandyzowaną skórką pomarańczy i makaronem łazanki. Jest jedynym, prawdziwym daniem na słodko na stole wigilijnym :) Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest to jedno z ulubionych świątecznych dań :) Są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu !
Makiełki
czas przygotowania: 30 min
ilość: 2 duże miseczki

Składniki:
  • 200 g mielonego maku
  • 100 g mieszanki bakaliowej studenckiej
  • 0,5 kostki masła (100 g)
  • 2 duże łyżki miodu naturalnego wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g kondensowanej skórki pomarańczy
  • 60 g słupków migdałów
  • 30 g siekanych orzechów nerkowca
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 5 łyżek mleka
  • 500 g makaronu łazanki 
Wskazówki:
  1. Jeśli  w Twoim sklepie nie ma maku mielonego możesz kupić zwykły mak i zmielić go na maszynie do mielenia mięsa
  2. Miodu użyjcie jakiego chcecie, najlepiej aby był naturalny. Ja nie dodaję gryczanego ponieważ ma specyficzny mocny smak nie pasujący do tego dania
  3. Jeśli posiadasz możesz dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii zamiast cukry wanilinowego
  4. Masę możesz zrobić dzień przed podaniem
  5. Rodzynki sułtańskie są jaśniejsze od klasycznych oraz bardziej miękkie i delikatniejsze dzięki temu nie ma potrzeby moczenia ich przed dodaniem do masy

Wykonanie:

W garnku na małym ogniu roztopić masło z miodem. 
Dodać mieszankę studencką, cukier wanilinowy, kandyzowane skórki pomarańczy, migdały, orzechy nerkowca, rodzynki. Wszystko prażyć około 10 min na małym ogniu.


Dodać mielony mak, wszystko dobrze wymieszać, podgrzać i dodać 5 łyżek mleka. 
Podgrzać około 2 min. Gotowe !

Makaron łazanki ugotować przed podaniem w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wrzucić do garnka z wcześniej przygotowaną masą i wymieszać. Jeśli istnieje taka potrzeba dodaj kilka łyżek mleka :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz