To co ? Zabieramy się za przygotowanie uszek na wigilijny stół? Prosta sprawa :) W moim domu wigilijną wieczerzę zaczyna się od czerwonego barszczy właśnie z dodatkiem tych pierożków. Są mięciutkie, rozpływające się w ustach z dość pikantnym farszem. W przeciwieństwie do większości gospodyń ja do farszu prócz suszonych grzybów dodaję również pieczarki. Dzięki temu farsz jest inny, wyjątkowy i smakuje również najmłodszym. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie do gustu również wam :) Nie przejmuj się tym, że treść tego przepisu jest bardzo obszerna. To nie ma Cie odstraszyć - wręcz przeciwnie ! Opisałam wszystko bardzo dokładnie specjalnie dla Ciebie !
Uszka z grzybami
ilość: 124 szt.
czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
Farsz:
- 1,1 L suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki lub mieszane)
- 60 dkg świeżych pieczarek
- 3 duże cebule
- 2 l gorącej wody do moczenia grzybów
- woda do gotowania grzybów
- 2 łyżeczki Vegety Natur
- pieprz
- sól
- 7 łyżek oleju
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 450 ml gorącej wody
- mąka pszenna do podsypywania ciasta
Wskazówki:
- W sklepie dostępna jest vegeta natur, posiada mniej chemii :) Jeśli takiej nie posiadasz możesz użyć zwykłej lub soli
- Farsz na uszka przygotuj sobie dzień wcześniej, ponieważ jego przygotowanie zajmuje dużo czasu ze względu na to, że grzyby muszą się gotować około godziny a zanim nałożysz farsz na ciasto musi on ostygnąć
- Do przygotowania farszu używam maszynki elektrycznej do tarcia o dużych oczkach - jeśli takiej nie posiadasz użyj tarki ręcznej lub bardzo drobno pokrój nożem
- Maszynka do mielenia mięsa - przyda się do suszonych grzybków, jeśli nie posiadasz musisz postarać się pokroić te grzybki baaaardzo drobno ;)
Wykonanie:
1,1 L suszonych grzybów zalewam w głębokiej misce około 2 L gorącej wody i moczę 30 min.
W tym czasie kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam na patelni z masłem klarowanym oraz 1 łyżeczką Vegety. Gdy nabierze złotego koloru ściągam ją do miseczki i zajmuję się pieczarkami.
Dokładnie je myję razem z nóżkami i tarkuję na elektrycznej maszynce (takiej o grubych oczkach). Jeśli nie posiadasz takiego pomocnika zetrzyj je na tarce ręcznej na grubych oczkach lub bardzo drobno pokrój w kosteczkę. Podsmażam je na oleju, który pozostał na patelni po wcześniej smażonej cebuli. Gdy już woda wyparuje dodaję 7 łyżek oleju i łyżeczkę Vegety oraz pieprzu do smaku. Jeszcze chwilkę podsmażam i mieszam składniki a następnie wrzucam do miseczki i czekam aż ostygną.
Suszone grzyby wyciągam łyżką cedzakową z wody bardzo delikatnie aby piasek, który często zostaje na dole miski nie dostał się znowu do grzybów. Wrzucam je do garnka i zalewam taką ilością wody, aby grzyby swobodnie pływały w garnku. Gotuję na małym ogniu z łyżeczką soli około 1,5h.
Gdy grzybki się ugotują ponownie wyciągam je delikatnie łyżką cedzakową na sitko i czekam aż wystygną. Następnie grzyby wrzucam do maszynki do mielenia mięsa o dużych oczkach.
Mieszam ze sobą: cebulę, pieczarki, grzybki, dodaję płaską łyżeczkę czarnego pieprzu i pół łyżeczki soli (pamiętaj, że wcześniej dodaliśmy Vegety - nie możemy przesolić) oraz 2 łyżki bułki tartej. Wszystko wyrabiam ręką aby konsystencja przypominała nam mięsko na kotlety mielone. Spróbuj w dłoniach uformować kotlecika z farszu - jeśli ładnie się sklei tzn. że bułki tartej jest wystarczająco, jeśli nie dodaj jeszcze odrobinę. FARSZ GOTOWY !
Do kolejnego dnia przetrzymuję go w lodowce w zamykanym plastikowym pojemniczku - niech wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą :)
Najtrudniejsze już za Tobą :)
Teraz przyszedł czas na przygotowanie ciasta. Składników niewiele i łatwe w wykonaniu :)
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką aby nie schło. Rękoma wyrywamy ciasto, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na kształt koła. Wiele ludzi wałkuje od razu większą część ciasta i wykrawa szklanką koła. Ja tego nie robię ponieważ ciasto, które zostaje po wykrojeniu kształtów robi się później twarde mimo, że jest przykrywane ręcznikiem. :)
Następnie na środek kładę kciuk i nakładam na niego rogi pieroga. Mocno je przyciskam aby się nie rozklejały. Uszka z grzybami gotowe ! Zamroź je na surowo kładąc je na tacy tak, aby nie stykały się ze sobą. Po jednym dniu - gdy zamarzną możesz już przesypać je do woreczków. Gotować przed podaniem w osolonej wrzącej wodzie jak pierogi - około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz