Nie wiem jak u was, ale u mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej. Każdemu smakuje a jak zrobisz więcej zostanie jeszcze na pierwszy dzień świąt ! Bardzo prosta, pracochłonna ale pyszna !
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania: 45 min
ilość: 4 średniej wielkości miski
Składniki:
- 10 jajek
- 800 g ogórków kiszonych (bez zalewy)
- 1 puszka groszku
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 biała część pora
- 7 marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- 3 jabłka renety
- 500 ml majonezu
- 180 ml musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo (około 10 min od zagotowania), ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 15 min (zależy od wielkości ziemniaka - ziemniak nie może być mocno ugotowany aby przy krojeniu i mieszaniu sałatki nie rozwalał się), marchew obieramy i gotujemy 20 min zalewając ją wrzącą wodą z dodatkiem cukru i soli razem z korzeniem pietruszki.
Ogórki kroimy w małą kostkę i wsypujemy je na sito. Zieloną pietruszkę drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę razem z porem. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ugotowane warzywa i jajka kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy). Wszystkie wymienione składniki wrzucamy do głębokiej, dużej miski. Wrzucamy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Soli około 1 łyżeczki a pieprzu 2 łyżeczki. Dobrze wymieszaj (najłatwiej dłońmi). Rob to delikatnie aby nie zmiażdżyć warzyw. Spróbuj i jeśli istnieje taka potrzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem wedle własnego uznania :)
Pamiętaj, że smaki jeszcze się przegryzą!
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz