Mięsne kulki z mozzarella
czas przygotowania: 45 min
ilość: 17 szt.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 opakowanie białego sera mozzarella (1 duża kulka lub małe kulki 150 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu BBQ
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 4 łyżki bułki tartej
- świeża bazylia do wykończenia dania
- sos pomidorowy jako dodatek
- Do kuleczek mięsnych nie dodaję wody jak do kotletów mielonych. Przez wodę stały by się bardziej miękkie co mogłoby spowodować otworzenie się kuleczek podczas smażenia.
- Jeśli nie przepadasz za sosem BBQ lub go po prostu nie posiadasz dodaj keczup.
- Nie musisz robić sosu pomidorowego, możesz po prostu użyć keczupu.
- Kulki pozostawiamy odpoczynku na 15 minut aby mięso bardziej się zbiło - łatwiej będzie umieścić ser w środku.
- Zamiast sera mozzarella możesz użyć dowolnego. Jeśli nie udało Ci się kupić w sklepie małych kulek sera mozzarella możesz kupić jedną dużą i pokroić ją w 1cm kwadraty.
- Kotleciki możesz przygotować dzień przed podaniem i podgrzać je na patelni z odrobiną wody lub w piekarniku.
Wykonanie:
Kuleczki:
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko, sos BBQ, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Teraz wsyp bułkę tarta i dokładnie wyrób. Jeśli mięso nadal klei się do rąk dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Wykonaj niewielkie kuleczki w dłoniach i ułóż je na desce. Pozostaw je na około 15 min.
W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy:
Mieszamy ze sobą 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę keczupu, 0,5 ząbka czosnku, 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku i łyżeczkę soku z cytryny.
Wracamy do kulek.
Kulkę układamy na środku dłoni, robi wgłębienie dwoma palcami i wkładamy kulkę sera mozzarella. Dokładnie owijamy ją mięsem i ponownie formujemy kulkę.
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek i smażymy kulki z obu stron. Nie przejmuj się jeśli widzisz, że środkowa część mięsnej kulki jest jeszcze surowa. Przykryj patelnię pokrywką i ustw na mały gaz aby powoli doszły lub tak jak ja - przełóż je na papier do pieczenia i piecz w piekarniku na 180 stopni aż mięsko będzie widocznie dobre (około 3-5 min).
Gotowe!
Aby apetyczniej wyglądały i lepiej smakowały ułóż na nich kulkę mozzarelli, posmaruj ją sosem pomidorowym i połóż listek świeżej bazylii (tak jak na głównym zdjęciu). Sos pomidorowy jest idealny do maczania w nim kulek lub innych przystawek !
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz