środa, 30 grudnia 2015

Mięsne kulki z mozzarella




     Mięsne kulki idealnie nadają się na imprezę jako przekąska ale również sprawdzą się na obiad! Każdy chętnie po nie sięga :) Są delikatne, mięciutkie, rozpływają się w ustach a ciepły ser w środku jest znakomicie ciągnący ! Spróbuj !
                
  Mięsne kulki z mozzarella
czas przygotowania: 45 min
ilość: 17 szt. 

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie białego sera mozzarella (1 duża kulka lub małe kulki 150 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej
  • świeża bazylia do wykończenia dania
  • sos pomidorowy jako dodatek
Wskazówki:  


  1. Do kuleczek mięsnych nie dodaję wody jak do kotletów mielonych. Przez wodę stały by się bardziej miękkie co mogłoby spowodować otworzenie się kuleczek podczas smażenia.
  2. Jeśli nie przepadasz za sosem BBQ lub go po prostu nie posiadasz dodaj keczup. 
  3. Nie musisz robić sosu pomidorowego, możesz po prostu użyć keczupu. 
  4. Kulki pozostawiamy  odpoczynku na 15 minut aby mięso bardziej się zbiło - łatwiej będzie umieścić ser w środku.
  5. Zamiast sera mozzarella możesz użyć dowolnego. Jeśli nie udało Ci się kupić w sklepie małych kulek sera mozzarella możesz kupić jedną dużą i pokroić ją w 1cm kwadraty.
  6. Kotleciki możesz przygotować dzień przed podaniem i podgrzać je na patelni z odrobiną wody lub w piekarniku.

Wykonanie:

Kuleczki: 

 Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko, sos BBQ, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Teraz wsyp bułkę tarta i dokładnie wyrób. Jeśli mięso nadal klei się do rąk dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Wykonaj niewielkie kuleczki w dłoniach i ułóż je na desce. Pozostaw je na około 15 min.


W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy:

Mieszamy ze sobą 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę keczupu, 0,5 ząbka czosnku, 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku i łyżeczkę soku z cytryny.

Wracamy do  kulek. 

Kulkę układamy na środku dłoni, robi wgłębienie dwoma palcami i wkładamy kulkę sera mozzarella. Dokładnie owijamy ją mięsem i ponownie formujemy kulkę.



Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek i smażymy kulki z obu stron. Nie przejmuj się jeśli widzisz, że środkowa część mięsnej kulki jest jeszcze surowa. Przykryj patelnię pokrywką i ustw na mały gaz aby powoli doszły lub tak jak ja - przełóż je na papier do pieczenia i piecz w piekarniku na 180 stopni aż mięsko będzie widocznie dobre (około 3-5 min).

Gotowe!


Aby apetyczniej wyglądały i lepiej smakowały ułóż na nich kulkę mozzarelli, posmaruj ją sosem pomidorowym i połóż listek świeżej bazylii (tak jak na głównym zdjęciu). Sos pomidorowy jest idealny do maczania w nim kulek lub innych przystawek !

Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz