Chlebek idealnie nadający się na przekąski. Cienki, liściasty, dobrze przyprawiony fantastycznie komponuje się z zieloną tapenadą. Tapenada to pasta z oliwek czarnych z dodatkiem anchois lub zielonych z chilli. Spróbuj również z innymi sosami lub z dodatkiem słodyczy !
Chlebek Fougasse z zieloną Tapenadą
czas przygotowania: 2h
ilość: 9 chlebków
Składniki:
Chlebek:
- 360 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży (lub 5 suchych)
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka roztartego suchego rozmarynu
- 2 łyżeczki roztartego oregano
- 0,5 szklanki zielonych lub czarnych pokrojonych oliwek
- 100 ml ciepłej wody
Tapenada:
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 świeżej papryczki chilli
- sól
- pieprz
- sok z 0,5 cytryny
Wskazówki:
- Zamiast chlebka możesz uformować paluchy. Zawiń je kilka razy wokół własnej osi. Idealnie nadają się aby maczać w ulubionym sosie!
- Aby ciasto nie miało bladego koloru możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem.
- Dobrze smakuje również z sosem czosnkowym, curry a nawet pesto !
- Jeden z moich domowników smaruje ciasto dżemem figowym. Dobrze komponuje się z rozmarynem a podobno połączenie smaku słonego i słodkiego jest uzależniające!
Wykonanie:
Rozkruszone drożdże połączyć z 60 g mąki i 1/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko dobrze wymieszać w misce i przykryć rozczyn ściereczką oraz położyć w ciepłe miejsce na 10 min.
Resztę mąki przesiać, dodać sól. W środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, dodać oliwę, rozmaryn i oregano oraz wodę.
Ciasto powoli wyrabiać i dodać wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, która nie będzie się przyklejać do dłoni. Teraz wrzucić odsączone oliwki i ponownie wyrobić.
Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na minimum 1h aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie robimy pastę z oliwek!
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę. Doprawiamy do smaku ;)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto chwilkę ugniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy cienki placek w kształcie lista i nacinamy tak, by wyglądał właśnie jak listek lekko poszerzając dziurki rękoma.
Chlebki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 12 min.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz