poniedziałek, 28 grudnia 2015

Chlebek fougasse z zieloną tapenadą


     Chlebek idealnie nadający się na przekąski. Cienki, liściasty, dobrze przyprawiony fantastycznie komponuje się z zieloną tapenadą. Tapenada to pasta z oliwek czarnych z dodatkiem anchois lub zielonych z chilli. Spróbuj również z innymi sosami lub z dodatkiem słodyczy !


Chlebek Fougasse z zieloną Tapenadą
czas przygotowania: 2h
ilość: 9 chlebków


Składniki:

Chlebek:
  • 360 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 suchych)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka roztartego suchego rozmarynu
  • 2 łyżeczki roztartego oregano
  • 0,5 szklanki zielonych lub czarnych pokrojonych oliwek
  • 100 ml ciepłej wody
Tapenada:
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 świeżej papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • sok z 0,5 cytryny
Wskazówki:
  1. Zamiast chlebka możesz uformować paluchy. Zawiń je kilka razy wokół własnej osi. Idealnie nadają się aby maczać w ulubionym sosie!
  2. Aby ciasto nie miało bladego koloru możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem.
  3. Dobrze smakuje również z sosem czosnkowym, curry a nawet pesto !
  4. Jeden z moich domowników smaruje ciasto dżemem figowym. Dobrze komponuje się z rozmarynem a podobno połączenie smaku słonego i słodkiego jest uzależniające!

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże połączyć z 60 g mąki i 1/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko dobrze wymieszać w misce i przykryć rozczyn ściereczką oraz położyć w ciepłe miejsce na 10 min.

Resztę mąki przesiać, dodać sól. W środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, dodać oliwę, rozmaryn i oregano oraz wodę.

Ciasto powoli wyrabiać i dodać wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, która nie będzie się przyklejać do dłoni. Teraz wrzucić odsączone oliwki i ponownie wyrobić.

Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na minimum 1h aby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie robimy pastę z oliwek!

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę. Doprawiamy do smaku ;)

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto chwilkę ugniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy cienki placek w kształcie lista i nacinamy tak, by wyglądał właśnie jak listek lekko poszerzając dziurki rękoma. 



Chlebki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 12 min.

Smacznego !!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz