poniedziałek, 14 grudnia 2015

Meksykańska Quesadilla


      Quesadilla to typowe danie kuchni meksykańskiej. Jest to połączenie 2 tortilli kukurydzianych lub pszennych z roztopionym, ciągnącym się serem i dodatkami. Dzisiaj przygotowałam dla Was prostą i szybką w przygotowaniu quesadille z kurczakiem, papryką i czerwoną cebulą. Idealnie nada się na imprezę lub obiad dla całej rodzinny :)



Quesadilla
czas przygotowania: 30min
ilość porcji: 2szt.

Składniki:
  • 4szt. tortilli (wrapów)
  • 500g piersi z kurczaka
  • słodka czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 250g sera cheddar + mozzarella
  • ok. 150ml sosu BBQ
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
Wskazówki:
  1. Do podsmażenia wybieram słodką paprykę (podłużną), ponieważ jej skórka jest delikatniejsza oraz słodkość papryki dobrze komponuje się z resztą składników
  2. Jeśli nie masz serów cheddar i mozzarella możesz użyć innego pod warunkiem, że będzie się łatwo topił jednakże połączenie delikatnego sera mozzarella i ostrego cheddar bardzo dobrze pasuje do quesadilli
  3. W Meksyku czerwona cebula jest słodka i inna niż nasza dlatego do smażenia warto dodać cukier (najlepiej brązowy) aby wydobyć z niej lepszy smak
  4. Quesadille na patalni najłatwiej jest obrócić za pomocą dużego talerza przykrywając ją i obracając szybkim ruchem patelnię
Przygotowanie:

 Najpierw przygotowuję sobie wszystkie składniki: piersi z kurczaka myję, odkrawam tłuszcz i żyłki, kroję w średniej wielkości kostkę. Paprykę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i również kroję w kostkę. Cebulę obieram, połowę kroję w piórka a drugą połowę w kostkę. Ser trę na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej cebulę z cukrem. Po rozpuszczeniu się cukru dodaję paprykę


Gdy wszystko zmięknie dodaję pierś z kurczaka i przyprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. 


Gdy mięso się usmaży wlewam sos BBQ i mieszam. Czekam aż wszystko zgęstnieje ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.


Przygotowany farsz odstawiam do miseczek i na patelni wykładam po kolei:
  1. tortilla
  2. mozzarella
  3. farsz
  4. cheddar
  5. tortilla
Gdy 1. tortilla się już podsmaży, quesadille obracamy i w ten sposób podsmażamy 2. tortille.

Podawać z guacamole, sosem czosnkowym lub BBQ

Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz