W końcu nadszedł czas na przepis specjalnie dla mięsożerców czyli marynowaną karkówkę. Czy to mięso jest dla każdego? Karkówka, którą przygotowałam jest z mięsa wieprzowego i nie należy do tych dań, które są chętnie spożywane przez kobiety aczkolwiek często sięgają po nią latem. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, dość "mięsistym" i trzeba wiedzieć jak wybrać w sklepie ten najlepszy kawałek. Nasuwa się kolejne pytanie - jak to zrobić? Dorodny kawał mięsa z karku nie jest najlepszym wyborem - im mniejszy i drobniejszy kawałek tym jest większe prawdopodobieństwo, że zwierzę, z którego kupujemy karkówkę było młode. Większe kawałki zazwyczaj są twardsze, mniej soczyste i po prostu mniej smaczne.
Sposób przygotowania tego rodzaju mięsa zależy od Ciebie. Możesz je piec, smażyć czy grillować - jak wcześniej wspomniałam ta opcja jest najczęściej wykorzystywana latem dzięki czemu tłuszcz mocno się wytapia, mięso staje się kruche i soczyste. Postaram się udowodnić Wam, że karkówka jest odpowiednia na każdą porę roku dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. A więc zabieramy się do roboty.
Karkówka smażona
czas przygotowania: 30min + czas marynowania
ilość porcji: 5szt.
Składniki:
- 1kg karkówki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- majeranek
- 2/3 szklanki oleju
- sól (w moim przypadku himalajska świeżo mielona)
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Wskazówki:
- Przy zakupie karkówki zwróć uwagę na jej wielkość oraz kolor przerostów (żyłki tłuszczu). Im mniejszy kawałek mięsa a przerosty jaśniejsze tym jest ono młodsze i będzie smaczniejsze
- Do mięsa najczęściej używam soli himalajskiej świeżo mielonej
- Masło klarowane w przeciwieństwie do zwykłego nie pali się na patelni oraz działa łagodząco na układ trawienny i nie podnosi poziomu ZŁEGO cholesterolu we krwi. (Na temat złego i dobrego cholesterolu we krwi niedługo będziecie mogli przeczytać post na moim fp na Facebooku)
Przygotowanie:
Karkówkę dzielimy na 5 części, każdą z nich dokładnie rozbijamy aby mięso po usmażeniu było delikatniejsze. Ząbki czosnku obieram i przeciskam przez praskę do miseczki. Po kolei każdy kawałek oraz stronę mięsa solę i wmasowuję dłońmi dużą ilość czosnku, na końcu posypuję majerankiem.
Po wykonaniu wyżej wymienionych czynności przekładam mięso do miski i zalewam olejem. Miskę przykrywam folią i odstawiam na minimum 1h aby mięso się zamarynowało. Im dłużej będzie się marynować tym mięsko będzie miększe, bardziej soczyste i aromatyczne.
Rozgrzewamy patelnię na dość dużym ogniu i dodajemy łyżeczkę masła klarowanego. Więcej nie trzeba ponieważ karkówka jest tłustym mięsem. Smażymy aż karkówka ładnie się przypiecze z każdej strony lecz nie trzymajcie jej zbyt długo na patelni aby nie była "gumowata" i twarda.
Proponuję podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaczków w mundurkach i delikatną surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz