środa, 16 grudnia 2015

Ekstrakt waniliowy


     Dzisiaj przygotowałam dla Was ekstrakt z lasek wanilii. Jest idealny do świątecznych wypieków a także jako składnik marynaty szlachetnych mięs. Domowy ekstrakt waniliowy może wydawać się drogi lecz nie jest to do końca prawdą. Naturalny ekstrakt waniliowy kupiony w sklepie kosztuje 34,99 zł za 100 ml. Mojego ekstraktu jest około 300 ml na jedną butelkę więc za taką ilość musiałabym zapłacić 105 zł. Porównajmy to z kosztem zakupionych produktów przeze mnie :



  • 10 lasek wanilii = 22,50 zł
  • wódka Soplica 300 ml = 15 zł
  • brandy Chantre 300 ml = 20,50 zł
Razem : 58 zł za 600 ml
Porównanie : 600 ml ekstraktu ze sklepu: 210 zł !!! 600 ml mojego ekstraktu 58 zł

      Co kryje się w składzie ekstraktu waniliowego, który kupimy w sklepie wybierając ten "najlepszy", najbardziej naturalny ? Otóż: woda, alkohol, karmel (najczęściej używany w produktach spożywczych jako barwnik) a na końcu dopiero znajdziecie ekstrakt ze strąków wanilii. A więc co bardziej się opłaca ?

      Namawiam Was do przygotowania własnego ekstraktu z wanilii, który może stać nawet kilka lat w ciemnym miejscu a gdy zacznie Wam się kończyć wystarczy uzupełnić butelkę alkoholem i dodać 2 nowe laski wanilii.

      Czy ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym ? Jasne, że tak lecz jest on dodatkowo słodzony a jego cena to 30 zł za 100 g. Mam nadzieję, że nie mylicie go z typowym cukrem wanilinowym. Czy to literówka? Nie sądzę ;) Jedna literka w tym przypadku zmienia wszystko, ponieważ cukier wanilinowy produkowany jest z waniliny - jeden ze składników aromatycznych wanilii jednakże w przemyśle produkuje się go chemicznie. Dodatkowo w składzie znajdujecie cukier, aromaty: etylowanilina.

      Zabierajcie się do roboty, sprawcie sobie przyjemność i stwórzcie swój ekstrakt waniliowy !!

Ekstrakt waniliowy
czas przygotowania: 10 min
ilość porcji: 300 ml

Składniki:
  • 300 ml alkoholu
  • 5 lasek wanilii
Wskazówki:
  1. Do wykonania ekstraktu używamy spirytusu, wódki, brandy lub rumu. Jeśli chodzi o zawartość procentową w zupełności wystarczy wódka a jeśli zależy Wam aby ekstrakt był troszkę bardziej słodki użyjcie rumu. Ja dziś użyłam wódki i brandy
  2. Alkoholu nie doprowadzamy do wrzenia tylko go lekko podgrzewamy po pierwsze aby się nie zapalił a po drugie aby nie uleciały z niego procenty
Wykonanie: 

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wrzucamy do szczelnie zamykanej butelki lub słoika
Alkohol lekko podgrzewamy w garnku aby był cieplejszy i zalewamy nim wanilię w butelkach.
Odstawiamy na kilka tygodni w ciemne miejsce. Kiedy będzie koloru ciemnej mocnej herbaty to oznacza, że Twój ekstrakt jest gotowy do spożycia. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz