Startujemy z przekąskami, które idealnie sprawdzą się w sylwestrową noc ! Dziś przygotowałam dla Was grzanki na dwa smaki: z meksykańskim guacamole i serem pleśniowym oraz z salsą pomidorową pico de gallo.
Grzanki na dwa smaki
czas przygotowania: 25 min
ilość: 6 szt.
Składniki:
- 3 bułki ciabatty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ser pleśniowy ( ja użyłam camembert ziołowy)
Pasta Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka siekanej zielonej kolendry
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Salsa Pico De Gallo:
- 3 pomidory różnego koloru
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 ostrej papryczki (ja dodałam piri-piri)
- 1 łyżka siekanej zielonej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
Wskazówki:
- Zamiast ciabatty możesz użyć pszennej bagietki
- Jeśli wykonujesz tylko grzanki z guacamole możesz również dodać do niej ostrą papryczkę
- Zamiast sera camembert polecam również szynkę parmeńską
- Dojrzałe awokado. Jak wybrać? Sprawdź, czy awokado jest miękkie. Pod palcem musi być sprężyste i delikatne. Jeśli jest twarde tzn., że jest jeszcze niedojrzałe i nie nadaje się na pastę. Możesz również kupić większą ilość twardych awokado i dać im dojrzeć w domu przez kilka dni przetrzymując je w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania pomidorowej salsy.
Pomidory myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kolendrę, sok z limonki i bardzo drobno pokrojoną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy w chłodne miejsce by smaki się przegryzły.
Bułeczki przekrawamy na pół. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oblewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 8 min. (gdy będą już chrupiące)
W trakcie pieczenia bułeczek przygotowujemy pastę guacamole.
Awokado przekrawamy na pół. W środku znajduję się duża pestka. Po nacięciu awokado należy je okręcić o 90 stopni. W taki sposób otworzycie awokado. W pestkę wbij ostry nóż i zdecydowanym ruchem wyciągnij pestkę. Dużą łyżką oddzielamy część jadalną od skórki i w miseczce widelcem rozgniatamy na pastę. dodajemy sok z limonki,posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki.
Ser camembert kroimy w cienkie plasterki.
Grzanki wyciągamy z piekarnika, szybko nakładamy ser i pastę guacamole na 3 grzanki, na kolejne 3 nakładamy salsę pomidorową.
Gotowe ! Smacznego :)
Jeśli nie posiadasz piekarnika lub nie masz czasu na czekanie aż piekarnik się nagrzeje użyj tostera. Grzanki są tak samo dobre !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz