niedziela, 27 grudnia 2015

Grzanki z Guacamole i Pico De Gallo


 
   Startujemy z przekąskami, które idealnie sprawdzą się w sylwestrową noc ! Dziś przygotowałam dla Was grzanki na dwa smaki: z meksykańskim guacamole i serem pleśniowym oraz z salsą pomidorową pico de gallo.
Grzanki na dwa smaki
czas przygotowania: 25 min
ilość: 6 szt.


Składniki:
  • 3 bułki ciabatty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ser pleśniowy ( ja użyłam camembert ziołowy)
Pasta Guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka siekanej zielonej kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Salsa Pico De Gallo:
  • 3 pomidory różnego koloru
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 ostrej papryczki (ja dodałam piri-piri)
  • 1 łyżka siekanej zielonej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz
Wskazówki:
  1. Zamiast ciabatty możesz użyć pszennej bagietki
  2. Jeśli wykonujesz tylko grzanki z guacamole możesz również dodać do niej ostrą papryczkę
  3. Zamiast sera camembert polecam również szynkę parmeńską 
  4. Dojrzałe awokado. Jak wybrać? Sprawdź, czy awokado jest miękkie. Pod palcem musi być sprężyste i delikatne. Jeśli jest twarde tzn., że jest jeszcze niedojrzałe i nie nadaje się na pastę. Możesz również kupić większą ilość twardych awokado i dać im dojrzeć w domu przez kilka dni przetrzymując je w temperaturze pokojowej. 

Wykonanie:



Zaczynamy od przygotowania pomidorowej salsy.
Pomidory myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kolendrę, sok z limonki i bardzo drobno pokrojoną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy w chłodne miejsce by smaki się przegryzły.

Bułeczki przekrawamy na pół. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oblewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 8 min. (gdy będą już chrupiące)

W trakcie pieczenia bułeczek przygotowujemy pastę guacamole.
Awokado przekrawamy na pół. W środku znajduję się duża pestka. Po nacięciu awokado należy je okręcić o 90 stopni. W taki sposób otworzycie awokado. W pestkę wbij ostry nóż i zdecydowanym ruchem wyciągnij pestkę. Dużą łyżką oddzielamy część jadalną od skórki i w miseczce widelcem rozgniatamy na pastę. dodajemy sok z limonki,posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki.

Ser camembert kroimy w cienkie plasterki.

Grzanki wyciągamy z piekarnika, szybko nakładamy ser i pastę guacamole na 3 grzanki, na kolejne 3 nakładamy salsę pomidorową.

Gotowe ! Smacznego :)



Jeśli nie posiadasz piekarnika lub nie masz czasu na czekanie aż piekarnik się nagrzeje użyj tostera. Grzanki są tak samo dobre !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz