Zachęcam również do ozdabiania tych ciasteczek lukrem własnej roboty, są delikatniejsze i jeszcze słodsze :) Sprawdzą się również jako ozdoby na choinkę, wystarczy przed upieczeniem zrobić w nich dziurkę patyczkiem.
Tradycyjne Pierniczki
czas przygotowania: ok. 30min + czas pieczenia
ilość: 4 blaszki
Składniki:
- 1,5 szkl. miodu
- 150g masła
- szklanka cukru
- 550g mąki
- 1,5 torebki przyprawy do piernika (30g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Wskazówki:
- Nie polecam używania miodu gryczanego do wykonania pierniczków ze względu na jego specyficzny smak
- Ilość dodanego cukru jest zależna od słodkości miodu. Dodaj najpierw 2/3 szklanki cukru, jeśli będzie za mało dodaj więcej
- Przy wykonywaniu pierniczków mąka jest zdradliwa i większości sprawa wiele problemów i nerwów. Idealnym sposobem jest dodanie podstawowej ilości mąki (jak w przepisie) a po wyrobieniu dać mu "odpocząć" ok. 30 min. Jeśli ciasto nadal będzie się kleić do dłoni dodaj więcej mąki ale stopniowo.
Przygotowanie:
Do garnka wrzucam masło, miód i cukier. Podgrzewam aż składniki się połączą.
Do miski wrzucam suche składniki: przesianą mąkę z przyprawami do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszam aż składniki równomiernie się rozprowadzą w misce i dodaję jajko oraz przestudzoną masę z garnka. Wszystko wyrabiam i odstawiam ciasto by odpoczęło (mąkę dodaję stopniowo zaczynając od 500g).
Ciasto rozwałkowuję podsypując je małą ilością mąki (by nie przyklejała się do maty i wałka) jak na zdjęciu i wycinam kształty.
Pierniczki układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min na 180 st. C
Po upieczeniu poczekaj aż ostygną i trzymaj je aż do świąt w zamkniętym pojemniczku. Po 2-3 tygodniach powinny być idealne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz