wtorek, 8 grudnia 2015

Tradycyjne pierniczki


       Najlepsze pierniczki to takie, które po odleżeniu odpowiedniego czasu są kruche, delikatne i cudownie miodowe. To już ostatni dzwonek na wykonanie tych ciasteczek. Nadają się na prezent dla najbliższych jeśli tylko użyjesz celofanu i przewiążesz wstążką. Pierniczki trzymaj w plastikowym szczelnie zamkniętym  pojemniczku a po upieczeniu dobrze je schowaj abyś przed świętami nie znalazła gdzieś okruszków z podebranych po ciuchu pierniczków ;)
       Zachęcam również do ozdabiania tych ciasteczek lukrem własnej roboty, są delikatniejsze i jeszcze słodsze :) Sprawdzą się również jako ozdoby na choinkę, wystarczy przed upieczeniem zrobić w nich dziurkę patyczkiem.



Tradycyjne Pierniczki
czas przygotowania: ok. 30min + czas pieczenia
ilość: 4 blaszki

  Składniki:
  • 1,5 szkl. miodu
  • 150g masła
  • szklanka cukru
  • 550g mąki
  • 1,5 torebki przyprawy do piernika (30g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wskazówki:
  1. Nie polecam używania miodu gryczanego do wykonania pierniczków ze względu na jego specyficzny smak
  2. Ilość dodanego cukru jest zależna od słodkości miodu. Dodaj najpierw 2/3 szklanki cukru, jeśli będzie za mało dodaj więcej
  3. Przy wykonywaniu pierniczków mąka jest zdradliwa i większości sprawa wiele problemów i nerwów. Idealnym sposobem jest dodanie podstawowej ilości mąki (jak w przepisie) a po wyrobieniu dać mu "odpocząć" ok. 30 min. Jeśli ciasto nadal będzie się kleić do dłoni dodaj więcej mąki ale stopniowo.
Przygotowanie:

Do garnka wrzucam masło, miód i cukier. Podgrzewam aż składniki się połączą.
Do miski wrzucam suche składniki: przesianą mąkę z przyprawami do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszam aż składniki równomiernie się rozprowadzą w misce i dodaję jajko oraz przestudzoną masę z garnka. Wszystko wyrabiam i odstawiam ciasto by odpoczęło (mąkę dodaję stopniowo zaczynając od 500g). 
Ciasto rozwałkowuję podsypując je małą ilością mąki (by nie przyklejała się do maty i wałka) jak na zdjęciu i wycinam kształty.
Pierniczki układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min na 180 st. C
Po upieczeniu poczekaj aż ostygną i trzymaj je aż do świąt w zamkniętym pojemniczku. Po 2-3 tygodniach powinny być idealne.

Smacznego ;)

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz